Companii

Cel mai mare jucator de pe piata medicamentelor a raportat pierderi anul trecut

14.08.2006, 18:39 24

Reprezentanta locala a gigantului britanic GlaxoSmithKline (GSK) a raportat anul trecut o pierdere de aproximativ 0,6 milioane de euro, conform datelor publicate in Monitorul Oficial. In 2004, GSK, cel mai mare jucator de pe piata locala de medicamente, realizase un profit net de circa 1,4 milioane de euro.
In acelasi interval, cifra de afaceri a companiei a ajuns de la 65 de milioane de euro (266 mil. lei) la circa 70 de milioane de euro (252 mil. lei) anul trecut.
"GlaxoSmithKline traverseaza o perioada de investitii, printre care si lansarea unor medicamente inovatoare. In plus, suntem o companie activa si implicata social, ceea ce inseamna, de asemenea, investitii. Cu toate acestea, chiar si in 2005 am fi fost intr-o situatie de profit daca nu s-ar fi facut ajustarea de IAS 39 (International Accounting Standard) in valoare de aproximativ 5,18 milioane de lei. Dupa cum se stie, aceasta ajustare este legata de nivelul creantelor la sfarsitul anului 2005, creante generate in principal de incasarea greoaie a datoriilor acumulate in sistemul sanitar", a afirmat Roberto Musneci, vicepresedinte si director regional pentru Europa de Sud si Est al GSK.
El a adaugat ca la nivel de grup, GSK Romania a realizat la incheierea exercitiului financiar vanzari de peste 162 de milioane de dolari (130 mil. euro). Grupul GSK include si producatorul si distribuitorul de medicamente Europharm, achizitionati in mai multe etape pe parcursul perioadei 1998-2003.
"Aceasta cifra de afaceri este cea pe care am prevazut-o pentru anul 2005 si reprezinta o crestere semnificativa de la peste 140 de milioane de dolari (113 mil. euro - n. red.) vanzari consolidate in 2004", a continuat Musneci.
GSK este liderul pietei farmaceutice romanesti, cu o cota de piata de 9,1% la finalul anului 2005, conform datelor furnizate de compania de cercetare a pietei Cegedim. Conform acelorasi date, cota de piata a companiei a scazut anul trecut de la 10,9% in 2004. Urmatorul concurent al GSK, Hoffmann la Roche, avea o cota de piata de 6,7% in 2005.
Pentru anul in curs, reprezentantii GSK estimeaza o crestere in linie cu cea a pietei. Anul trecut, piata farmaceutica a atins valoarea de 1,27 mld. euro, conform Cegedim. Cei mai importanti jucatori sunt, alaturi de GSK, Hoffmann La Roche, Novartis, Sanofi-Aventis, Pfizer sau Zentiva. Mai multe tranzactii au avut loc anul acesta pe piata farmaceutica locala. Islandezii Actavis au achizitionat producatorul de medicamente oncologice Sindan, pentru ca la numai o zi diferenta indienii de la Ranbaxy sa anunte achizitia producatorului Terapia Cluj. Si pe segmentul de distributie s-a consemnat prima tranzactie importanta. Eugen Banciu a vandut 60% din actiunile Farmexpert DCI companei germane ANZAG.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO