Companii

Cel mai mare contract din istorie: 3,2 miliarde de euro pentru reactoare

Autor: Roxana Petrescu

16.09.2010, 23:05 19

EnergoNuclear, compania de proiect care se ocupă de realizareareactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, alansat cea mai valoroasă licitaţie a ultimilor ani în vedereaatragerii de oferte pentru lucrările de inginerie, proiectare şiconstrucţie pentru realizarea celor două unităţi. Valoareacontractului este de 3,2 mld. euro fără TVA, iar ofertele pot fitrimise până pe 15 decembrie, acesta fiind cel mai importantproiect de investiţii din România din ultimii 20 de ani.

"Dezvoltarea proiectului va conduce la o investiţie de mai multemilioane de euro şi la crearea câtorva mii de locuri de muncă atâtpe perioada de construcţie, cât şi în perioada de operare a celordouă unităţi", spun reprezentanţii EnergoNuclear, companie în carestatul român deţine 51% de acţiuni, restul fiind împărţite întreaproape toate grupurile energetice importante la nivel european. LaCernavodă mai funcţionează două reactoare nucleare, ambele fiindpuse în funcţiune după Revoluţie, prin investiţii făcute de statulromân.

"Ar fi fost un război mult prea mare de dus să facem tot singurişi aceste două reactoare. Noi deja avem credite mari de rambursatde la al doilea reactor nuclear pe care l-am construit printr-unîmprumut de 950 de milioane de euro, acesta fiind motivul pentrucare înregistrăm pierderi chiar dacă operaţional noi suntem peprofit", explică Pompiliu Budulan, directorul general alNuclearelectrica motivul pentru care de această data statul român adecis să realizeze acest proiect alături de alţi investitori.
Vezi pagina 3

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO