Companii

Cel mai bogat om de afaceri polonez, Michal Solowow, este interesat de fabrica de parchet Diana Forest din Bacau

Cel mai bogat om de afaceri polonez, Michal Solowow, este interesat de fabrica de parchet Diana Forest din Bacau

Click pentru imaginea marita

06.12.2007, 19:35 300

Actionarul majoritar al Diana Forest din Bacau este compania Eurogalia, filiala industriala a grupului spaniol Empresarial Fadesa SA, care a cumparat pachetul majoritar de actiuni de la statul roman in octombrie 1998. De la preluare, Eurogalia a derulat investitii totale de aproximativ 90 mil. euro in principal in crearea de noi sectii de productie pentru unitatile deja existente.
La inceputul acestui an, Diana Forest opera trei unitati de productie, la Onesti, Comanesti si Margineni, toate in judetul Bacau. Prima dintre aceste fabrici a fost inchisa in primavara datorita pierderilor inregistrate la activitatea de export, dar si pe fondul cresterii preturilor cu materia prima. Atunci au fost disponibilizate aproximativ 120 de persoane.
Compania se pregateste sa inchida si celelalte doua unitati si a initiat procedura de concediere colectiva pentru 1.148 de oameni, potrivit unor surse din cadrul companiei. La finalul anului trecut, in cadrul Diana Forest lucrau 1.457 de oameni, potrivit datelor existente pe site-ul Ministerului Finantelor.
De asemenea, Eurogalia este interesata sa gaseasca un investitor strategic pentru a asigura continuarea businessului Diana Forest.
Reprezentantii celor doua companii nu au facut niciun comentariu pe marginea acestei tranzactii, pana la inchiderea editiei.
Michal Solowow anuntase anterior ca este interesat de achizitii in Europa Centrala si de Est si ca monitorizeaza cu atentie Romania, precizand ca principalele modalitati de finantare a expansiunii regionale sunt profiturile, dar si o eventuala emisiune de actiuni cu drept de preemtiune al actionarilor. Barlinek a finalizat in aceasta toamna o investitie in Ucraina, iar in 2008 are planuri pentru o unitate de 40-50 mil. euro in Rusia.
Michal Solowow este cel mai bogat om de afaceri polonez care si-a cladit averea pornind de la o o companie de produse chimice, Dwory. Extinderea acesteia a finantat-o prin intermediul creditelor, profitand de ratele reduse de dobanda. Ulterior a inceput sa investeasca in tigla ceramica, parchet si real-estate.
In conditiile in care tranzactia se finalizeaza, Barlinek ar fi al doilea producator de profil care intra pe piata locala intr-un interval de un an. In decembrie anul trecut, grupul finlandez Karelia a achizitionat producatorul Larodan din Maramures. La acel moment, valoarea deal-ului nu a fost facuta publica, insa reprezentantii companiei au precizat ca achizitia si investitiile ulterioare in fabrica vor totaliza 12-15 mil. euro.
Diana Forest se axeaza pe productia de panouri de lemn, usi din fag si din stejar si parchet triplustratificat.
Compania a finalizat anul 2006 cu o cifra de afaceri de 22,7 mil. euro si un profit net de 2,8 mil. euro. In 2005, compania raportase pierderi nete de 14 mil. euro la o cifra de afaceri de 24,9 mil. euro. Potrivit reprezentantilor Diana Forest, profitul din 2006 a fost determinat de vanzarea unor active.
Aproximativ 90% din productia realizata la Bacau se exporta in state precum Spania, Germania, Danemarca, China si Italia.
Principalii concurenti ai Diana Forest sunt ITS & Co din Onesti, Silvania din
Satu Mare si Karelia (Larodan) din Baia Mare, pe segmentul de parchet triplustratificat, si Brafor din Brasov, Petroforest din Piatra-Neamt si Star Wood din Onesti pe segmentul de cherestea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO