Companii

Cecilia Radu, Director General Novo Nordisk România, Preşedinte ARPIM: Pentru a avea un sistem de sănătate rezilient trebuie să creştem investiţiile în sănătate, să avem acces la terapii inovatoare şi să stimulăm cercetarea şi dezvoltarea industriei farmaceutice

ZF Health&Pharma Summit'23. Între performanţă şi supravieţuire în Sănătate.

 Cecilia Radu, Director General Novo Nordisk România,...

Autor: Alexandra Matei

25.09.2023, 14:26 1088

Cecilia Radu, director general al Novo Nordisk România şi preşedinte al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), spune că pentru a avea un sistem de sănătate rezilient este nevoie de creşterea investiţiilor în sănătate, acces la terapii inovatoare şi stimularea cercetării şi dezvoltării industriei farmacetutice din România.

„Pentru a avea un sistem de sănătate rezilient trebuie să creştem investiţiile în sănătate, să avem acces la terapii inovatoare şi să stimulăm cercetarea şi dezvoltarea industriei farmacetutice. Un dolar investit în sănătate aduce înapoi între 2 şi 4 dolari în economie. Din păcate, sistemul de sănătate din România, dacă ne uităm la standardele europene, este în continuare mult subfinanţat. Am plecat de la o bază foarte joasă, am ajuns la aproape 6% din PIB, dar media europeană este la 10%. Ceea ce ne propunem noi este o creştere măcar la 9% din PIB”, a spus ea în timul ZF Health&Pharma Summit'23. Între performanţă şi supravieţuire în Sănătate.

Alte declaraţii:

Investiţiile locale sunt foarte importante. În România s-au investit 72 mil. euro în studii clinice în doi ani de zile, dar potenţialul ţării este de peste 800 mil. euro. Aceasta este o zonă în care industria de inovative poate contribui foarte mult – înseamnă zeci de mii de pacienţi care pot beneficia de terapii de ultimă generaţie gratuit.

În fiecare an există o hotărâre de guvern prin care se asigură rambursarea unui număr total nepredictibil de produse pe care ne propunem să le aducem în ţară. Din păcate, această lipsă de predictibilitate precum şi toate procesele birocratice ne aduc la peste 900 de zile, timp din momentul în care un produs este înregistrat la nivel european şi până când devine disponibil pacientului din România.

Anul acesta au fost rambursate în contractele cost volum şase molecule, cel mai putin din ultimii cinci ani.

În prezent, peste 30 de molecule aşteaptă să intre pe lista de rambursare şi nu avem nicio predictibilitate. Avem nevoie de predictibilitate pentru a avea un sistem de sănătate rezilient. Inovaţia salvează veţi, dar doar dacă pacienţii au acces la ea.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO