Companii

Ce venituri au incasat firmele de avocatura de pe piata locala anul trecut

Ce venituri au incasat firmele de avocatura de pe piata locala anul trecut

Click pentru imaginea marita

25.03.2008, 18:30 39

Musat & Asociatii si Tuca Zbarcea & Asociatii, firmele care completeaza podiumul, au fost mai profitabile. Cele mai mari profituri per partener au fost obtinute de firma Musat & Asociatii, tinand cont ca cei noua avocati care iau parte la profitul firmei au incasat in medie 785.000 de euro, in timp ce partenerii firmei Tuca Zbarcea & Asociatii, zece la sfarsitul anului trecut, au castigat in medie cate 717.000 de euro.
Cele doua firme au realizat anul acesta noi promovari, astfel ca profitul din 2008 va fi impartit intre 11 parteneri in cazul Musat & Asociatii, respectiv 15 parteneri la Tuca Zbarcea & Asociatii, tinand cont de actualele structuri ale acestor companii.
Lunar, acesti avocati au incasat circa 60.000 de euro, in timp ce, spre comparatie, un CEO al unei companii multinationale prezente pe piata locala are un salariu mediu net de 12.000 de euro pe luna, la care se adauga diferite bonusuri si beneficii care pot, in unele situatii, dubla sau chiar tripla valoarea acestuia. Pe de alta parte, veniturile avocatilor sunt comparabile cu cele ale celor mai buni consultanti imobiliari sau financiari, care beneficiaza la randul lor de diferite comisioane si bonusuri in functie de rezultate.
Anul trecut a fost un an foarte bun pentru piata avocaturii, in care majoritatea firmelor au inregistrat cresteri importante, atat ale veniturilor, cat si ale echipelor de avocati.
NNDKP a ramas in fruntea caselor de avocatura in ceea ce priveste veniturile incasate (12,61 mil. euro), chiar daca firma nu a inregistrat o crestere spectaculoasa, tinand cont de cele
11,5 mil. euro incasate in 2006. "Ne-am atins obiectivele financiare pe 2007, iar aceasta cifra este in acord cu ceea ce am declarat autoritatilor fiscale competente. Intr-o piata in care informatiile, mai ales cele financiare, au o dinamica surprinzatoare, care tinde din ce in ce mai mult sa distorsioneze realitatea, NNDKP nu va face niciodata rabat de la a comunica doar informatii conforme cu declaratia de venit a firmei", a comentat Ion Nestor, partener coordonator al NNDKP.
In analiza ZF au fost luate in calcul doar veniturile inregistrate de biroul central al caselor de avocatura, inclusiv la firme precum Tuca Zbarcea & Asociatii sau Bostina & Asociatii, care au birouri proprii sau afiliate in tara sau in strainatate. Incluzand biroul afiliat de la Cluj, Tuca Zbarcea a inregistrat venituri de 11,7 mil. euro.
Pe de alta parte, reprezentantii Bostina & Asociatii afirma ca veniturile obtinute de biroul din Bucuresti reprezinta doar circa 60% din cifra de afaceri a firmei.
In general, politica de comunicare a caselor de avocatura internationale este de a face publice datele financiare doar la nivel global. Anul acesta reprezentantii firmei austriece Schoenherr si Asociatii au facut publice veniturile inregistrate in cadrul biroului de la Bucuresti.
"Schoenherr si Asociatii coordoneaza activitatea Schoenherr in sud-estul Europei, iar un numar important de avocati din cadrul biroului din Bucuresti au lucrat in decursul lui 2007 si in proiecte ale birourilor din Belgrad, Sofia si Viena, cifra de afaceri corespunzatoare fiind alocata acestor birouri", a precizat Markus Piuk, managing partner al firmei. El spune ca cifra de afaceri consolidata a biroului din Romania este de aproximativ 5,8 mil. euro. Profituri importante sunt realizate si in cadrul firmelor de dimensiuni medii, un exemplu bun fiind RTPR, care a inregistrat un profit de 1,4 mil. euro la o cifra de afaceri de 2,5 mil. euro in 2007. Anul acesta se anunta a fi cel putin la fel de bun pentru casele de avocatura de pe piata locala, majoritatea avand bugetate noi cresteri ale veniturilor si ale echipelor de avocati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO