Companii

Ce se întâmplă de la 1 februarie cu preţurile alimentelor de bază? Retailerii şi procesatorii nu mai vor plafonarea preţurilor la alimente, dar decizia e acum în curtea guvernului

Florin Barbu, ministrul agriculturii:
Am avut un dialog permanent cu asociaţia (AMRCR - n.red.) şi din punctul nostru de vedere încă suntem în analiză, vedem ce se va întâmpla. Vreau şi punctul de vedere al asociaţiilor din industria alimentară din România şi, bineînţeles, vom stabili împreună la Guvern decizia pe care o vom lua, dacă vom continua cu prelungirea măsurii de plafonare a adaosului comercial sau putem să intervenim într-un acord serios pe alimentele de bază, astfel încât să fie verificate de autorităţile de control, că vorbim aici de Consiliul Concurenţei, că vorbim de ANAF.

Florin Barbu, ministrul agriculturii: Am avut un dialog permanent cu asociaţia (AMRCR - n.red.) şi din punctul nostru de vedere încă suntem în analiză, vedem ce se va întâmpla. Vreau şi punctul de vedere al asociaţiilor din industria alimentară din România şi, bineînţeles, vom stabili împreună la Guvern decizia pe care o vom lua, dacă vom continua cu prelungirea măsurii de plafonare a adaosului comercial sau putem să intervenim într-un acord serios pe alimentele de bază, astfel încât să fie verificate de autorităţile de control, că vorbim aici de Consiliul Concurenţei, că vorbim de ANAF.

Autor: Cristina Roşca, Mădălina Dediu Panaete

18.01.2024, 00:07 455

♦ Creşterile de preţ sunt aduse în discuţie, dar de ce ar creşte preţurile, chiar şi cu renunţarea la plafoane, în condiţiile în care preţurile motorinei, al energiei şi al grâului sunt sub cele de la începutul lui 2023? ♦ Măsura privind plafonarea adaosului comercial la produsele de bază expiră la finalul lunii ianuarie, iar reprezentanţii Guvernului doresc prelungirea ei, în timp ce retailerii cer revenirea la o „economie de piaţă liberă“.

Marile reţele s-au întâlnit cu Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, pentru a discuta ce se va întâmpla de la 1 februarie, după ce expiră termenul de aplicare a măsurii de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază, măsură care ar putea majora din nou preţurile pentru o serie de produse care se găsesc în coşul zilnic de consum, precum laptele de vacă (de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT), făina (albă de grâu „000“ până la 1 kg) sau ouăle (de găină calibrul M).

În timp ce ministrul agriculturii, Florin Barbu, şi primul-ministru, Marcel Ciolacu, au anunţat că doresc prelungirea măsurii, reprezentanţii retailerilor îşi doresc ca de la 1 februarie măsura de plafonare să fie eliminată, urmând a fi stabilite alte mecanisme ce pot fi aplicate în viitor.

„Măsura de plafonare a adaosurilor comerciale a fost adoptată într-o situaţie excepţională, fiind gândită pe o perioadă limitată de timp şi având obiective clare. Iniţial, ea a fost gândită pentru o perioadă de 30 de zile, fiind apoi prelungită. Acum suntem la 60 de zile de la implementarea ei, iar obiectivele au fost atinse, inflaţia a scăzut şi nu a existat penurie de bunuri la raft. În prezent se vorbeşte însă despre o nouă prelungire a perioadei de plafonare. În felul acesta, putem ajunge să vorbim despre astfel de măsuri impuse pe termen îndelungat, vorbim de o intervenţie în mersul pieţei, al economiei“, spune George Bădescu, director executiv al AMRCR, asociaţia marilor reţele de comerţ de pe plan local.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO