Companii

Către ce sectoare merg investiţiile străine? Tehnologia „nu are naţionalitate“ şi e în top peste tot, pe când energia atrage atenţia investitorilor în România, în timp ce în Germania şi Polonia e la coada priorităţilor

Către ce sectoare merg investiţiile străine?...

Autor: Cristina Roşca

17.08.2023, 17:40 644

♦ Evoluţia pieţei de M&A în volum, pe sectoare de activitate, reprezintă un bun barometru pentru a vedea către ce industrii îşi îndreaptă atenţia investitorii străini ♦ E vorba de tranzacţiile de tip inbound – nu de cele outbound sau domestice -, adică de deal-urile care au la cumpărare actori ce provin de dincolo de graniţe.

Sectorul tehnologie, media & telecom (TMT) a fost în 2022 cel mai căutat de către investitorii din piaţa de fuziuni şi achiziţii atât în Germania, cât şi în Polonia şi România, semn că în era inteligenţei artificiale, a internetului şi social media şi a tehnologiei în general, afacerile active în domeniu au rămas pe radare în pofida inflaţiei record şi a scumpirii banilor. Deşi s-a discutat în mai multe rânduri că a secat izvorul de bani ieftini care alimenta fondurile de venture capital, datele oferite de compania de audit şi consultanţă EY, aferente anului trecut, arată că în 2022 acest domeniu a continuat să suscite interes. Rămâne de văzut cum vor arăta datele pe 2023.

Anul trecut însă, atât în Germania – cea mai puternică economie europeană -, cât şi în Polonia – cea mai puternică economie regională - şi în România, tehnologia a fost lider îl ceea ce priveşte piaţa de M&A în volum, adică cele mai multe dealuri au vizat companii din sector. Cota de piaţă a industriei a variat între 25% în Polonia şi 31% în România. Asta înseamnă că local, aproape o treime dintre tranzacţii au avut drept obiect o companie din tehnologie, media sau telecom.

Pe piaţa de M&A din România au fost parafate anul trecut 258 de dealuri cu o valoare cumulată de peste 6 mld. euro. În volum, piaţa a crescut 26%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO