Companii

Cât de birocratică e România? Economia locală se află pe locul 33 în lume, fiind trasă în jos de cerinţele legislative stufoase. Totuşi, stă bine când vine vorba de imaginea la nivel internaţional

Gabriel Sincu, country director pentru România în cadrul TMF

Gabriel Sincu, country director pentru România în cadrul TMF

Autor: Cristina Roşca

02.08.2022, 17:15 318

♦ The Global Business Complexity Index (GBCI) este studiul anual efectuat de grupul TMF, o companie internaţională din sfera serviciilor profesionale.

România se află pe locul 33 în lume într-un clasament realizat de grupul TMF privind complexitatea de a face business în diferite ţări de la nivel mondial. Prezenţa pe o poziţie aparent fruntaşă indică de fapt con­trariul, şi anume că ţara e foarte bi­ro­cratică şi e dificil de făcut business aici.

Piaţa locală se află în prima parte a clasamentului, dintr-un total de 77 de state analizate, deşi departe de „lideri“ precum Brazilia. La polul opus se află adevărate paradisuri fis­cale, precum Insulele Cayman.

În regiune, Ungaria stă mai bine decât România, fiind pe locul 38, la fel şi Cehia, pe 63, în timp ce Polonia, care e cea mai dezvoltată economie din Europa Centrală şi de Est, ocupă un deloc onorabil loc 10. Asta în­seamnă că este foarte dificil de operat aici ca investitor. Chiar şi în Germania e mai complex să faci business decât în România, arată raportul The Global Business Complexity Index (GBCI). Acesta este un studiu anual efectuat de grupul TMF, o companie in­ter­naţională din sfera serviciilor pro­fesionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO