Companii

Carrefour a fost evaluat la 420 mil. euro, în stagnare

Carrefour a fost evaluat la 420 mil. euro, în stagnare

Autor: Cristina Rosca

06.12.2011, 14:52 185

Al doilea cel mai valoros retailer, Carrefour România, compania care operează hipermarketurile cu acelaşi nume, a stat în expectativă în ultimii trei ani, numărul deschiderilor reducându-se radical comparativ cu anii de boom. În acest context, Carrefour România a fost evaluată la 420 de milioane de euro, o valoare în stagnare faţă de 2010, potrivit topului "Celor mai valoroase 100 de companii din România", proiect ajuns la a şasea ediţie şi realizat de ZF în colaborare cu casa de investiţii Capital Partners. Carrefour devansează astfel Metro Cash&Carry, liderul după cifra de afaceri, şi se poziţionează după germanii de la Kaufland.

Astfel, dacă în 2008, ultimul an de boom economic, compania inaugura 10 magazine, în fiecare din ultimii doi ani a avut loc o singură deschidere, iar anul acesta sunt anunţate trei.

Politica rezervată de expansiune va lua însă sfârşit începând cu anul viitor, în condiţiile în care Francois Melchior de Polignac, noul director general al francezilor pe piaţa locală, anunţă planuri măreţe de extindere, similare celor din perioada de boom.

Declaraţiile sale vin în contextul în care criza financiară din ultimii ani s-a reflectat şi în consum, care a scăzut cumulat cu aproape 20% în perioada 2009-2011. Scăderea consumului s-a văzut şi în afacerile Carrefour România (ce cuprinde doar afacerile pe hipermarketuri ale francezilor). Acestea au intrat pe un trend descendent şi au scăzut la sub un miliard de euro (933 mil. euro) după doi ani în care a fost depăşit acest prag. Francezii au reuşit însă să îşi majoreze profitul cu 60%. Cu afaceri pe segmentul hipermarketurilor în scădere, Carrefour nu a reuşit nici cu ajutorul supermarketurilor Carrefour Market (segment pe care au intrat în 2007), care sunt înregistrate pe o altă companie, să îşi păstreze a doua poziţie în topul jucătorilor din comerţ, fiind depăşit de germanii de la Kaufland.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO