Companii

Carom Onesti a avut afaceri cu 70% mai mici pe primul semestru

16.09.2005, 19:17 34

Producatorul de cauciucuri sintetice Carom Onesti a realizat in primul semestru o cifra de afaceri de sub 250 de milioane de lei (68 de milioane de euro), in scadere cu 70% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Veniturile din activitatea de exploatare s-au diminuat in principal din cauza reducerii drastice a productiei de benzine si motorine, dar si a scaderii productiei de cauciuc, aceasta din urma fiind activitatea de baza a companiei din Onesti.

Pe fondul scaderii vanzarilor, societatea

si-a multiplicat pierderile, acestea ajungand in primele sase luni la peste 79 de milioane de lei (21,6 milioane de euro), de 2,7 ori mai mari decat in prima parte a anului 2004. Motivele principale care au determinat cresterea pierderilor au fost preturile ridicate ale materiilor prime utilizate in procesul de productie precum si blocajul financiar de la nivelul intregii economii nationale, conform raportului publicat de companie pe Rasdaq. Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati miercuri pentru comentarii.

Un alt factor care a avut influente negative asupra rezultatelor financiare inregistrate de Carom Onesti este gradul redus de utilizare a capacitatilor de productie, 18,9% fata de nivelul programat de 28,4%. Gradul redus de functionare a instalatiilor a condus la realizarea unor consumuri specifice mai mari decat cele normate, pretul de cost al produselor obtinute fiind, in aceste conditii, necompetitiv, atat pe piata interna cat si pe cea internationala.

Alti factori cu impact negativ asupra activitatii de productie a companiei au fost lipsa de materii prime, printre care butadiena si stirena din import, ceea ce a determinat o nerealizare a productiei programate de cauciuc sintetic de peste 4.000 de tone.

Pentru redresarea situatiei conducerea Carom a elaborat un set de masuri printre care identificarea unor noi clienti pe piata interna si externa, eliminarea fabricatiilor cu pierderi din structura productiei si diminuarea incasarilor prin compensatie de tip barter si cresterea ponderii incasarilor in numerar.

Anul trecut compania a vandut pe piata interna peste 9.500 de tone de cauciuc sintetic, adica peste 51% din piata cauciucului sintetic din 2004. Cei mai semnificativi clienti ai Carom au fost Rafo Onesti, cu 14,4% din vanzari, si VGB Impex Bucuresti, cu 12,7%. In 2004 societatea a inregistrat venituri totale de 1,9 miliarde de lei (543 de milioane de euro), de peste trei ori mai mari in lei fata de anul anterior, dar si-a triplat si pierderea, care a atins 288 de milioane de lei (82 de milioane de euro).

La sfarsitul primului semestru, compania avea datorii totale catre bugetul de stat de 928 de milioane de lei (265 de milioane de euro).

Carom Onesti dispune de un capital social de 40,9 milioane de lei (11,7 milioane de euro), valoarea nominala a unei actiuni fiind de 2,5 lei. Actiunile societatii sunt listate la Categoria de Baza a Bursei Electronice Rasdaq, fiind momentan suspendate de la tranzactionare. Ultimul transfer cu titluri Carom s-a efectuat la un pret de 0,85 lei/actiune.

Principalii actionari ai companiei sunt companiile Balkan Petroleum, cu 74,38% din titluri, si VGB Oil, cu 22,57%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO