Companii

Cargus: In sase luni vom incheia un parteneriat strategic sau ne vom lista la Bursa

Cargus: In sase luni vom incheia un parteneriat strategic sau ne vom lista la Bursa

Cargus a investit in acest an circa 2 mil. euro in extinderea parcului auto

24.09.2007, 21:00 96

"Am declansat un proces de auditare in urma cu aproximativ trei luni de zile si luam in calcul vanzarea unui pachet de actiuni catre o firma din domeniu sau un fond de investitii, precum si listarea la Bursa. Avem in vedere toate variantele, inclusiv dezvoltarea pe cont propriu. Important este sa ne mentinem pe piata", a spus Augustin Plesea, directorul si unul dintre cei doi actionari ai companiei.
Mai multe companii de pe piata, printre care si Curiero si TCE Logistica, au planificat vanzarea unui pachet de actiuni in 2008 sau 2009.
Aceasta decizie a companiilor vine din dorinta de a-si mentine cota de piata in conditiile cresterii concurentei si sustinerii unui program de investitii masive.
Conform unor surse din piata, Cargus negociaza vanzarea unui pachet de actiuni catre Deutsche Post World Net, compania care detine intregul pachet de actiuni al DHL, insa reprezentantii celor doua companii neaga acest lucru.
"Nu am cumparat actiuni la nicio companie de pe piata locala", a spus Gian Sharp, country manager al DHL Romania. El a precizat in prealabil ca strategia Deutsche Post World Net in acest an urmareste cresterea organica, desi acest lucru nu exclude achizitii pe pietele cheie. Totodata, Plesea spune ca negociaza in acest moment cumpararea unei companii mai mici de pe piata din Bucuresti si ca nu este in discutii pentru vanzarea Cargus.
Printre companiile cu afaceri sub cinci milioane de euro care opereaza activitati de curierat local se numara Concorde Courier si Roexpres, care si-a anuntat intentia de vanzare, precum si Alo Curier sau Nemo Expres. Cargus a inregistrat in primele sase luni afaceri de 12,5 milioane de euro din curieratul intern, in crestere cu 43% ca volum si cu circa 50% ca incasari.
"Inca sase milioane de euro am inregistrat pe celelalte firme ale grupului cu activitati de transport international, transporturi pazite sau reparatii auto", precizeaza Plesea.
Reprezentantii companiei se asteapta sa depaseasca in acest an afaceri de 30 de milioane de euro din activitatea de curierat intern si sa ajunga la circa 40 de milioane de euro pe tot grupul. Anul trecut, compania a inregistrat din activitatile de curierat intern venituri de 20 de milioane de euro si un profit net de 2,1 milioane de euro. Desi cifra de afaceri a companiei este in crestere, marja de profit este in scadere, situandu-se in primul semestru la 5% fata de circa 9% anul trecut, potrivit directorului Cargus.
In acest sens, reprezentantii companiei iau in calcul o majorare a tarifelor de expediere.
"Tarifele au ramas neschimbate de un an si jumatate. Exista o tendinta de crestere a cheltuielilor si avem in vedere majorarea cu pana la 10% a tarifelor pana in iarna", precizeaza Plesea. Cargus a investit in acest an circa doua milioane de euro in achizitia a opt camioane de mare tonaj, 100 de vanuri si peste 20 de masini de trei tone, precum si 400.000 de euro in sisteme de comunicatii.
Piata privata de posta si curierat a ajuns anul trecut la circa 130 de milioane de euro, fata de 100 de milioane de euro in 2005, estimandu-se un ritm de crestere asemanator si pentru acest an.
Principalii jucatori pe curierat international sunt DHL si TNT, in timp ce pe curierat intern mai activeaza Fan Courier, Curiero sau TCE Logistica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO