Companii

Cargus ia primele credite de la banci pentru extindere

15.01.2008, 17:42 23

Cargus, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata de curierat intern, va demara in acest an un program de investitii de peste 10 milioane de euro, pentru a sustine in continuare o crestere a afacerilor de 50% anual.
"Vom investi aproximativ 2,5 milioane de euro in noi depozite, precum si trei milioane de euro in linii de sortare automate, iar aproximativ doua milioane de eruo vor fi destinate hand heldurilor (terminale ce transmit semnatura destinatarului la expeditor)", a spus Augustin Plesea, directorul si unul dintre actionarii companiei. La aceste investitii se adauga cresterea cu 40% a capacitatii flotei, care va ncesita investitii de doua milioane de euro.
"Anul acesta va fi unul special pentru Cargus, pentru ca vom contracta primele credite din istoria noastra. Pana acum ne-am dezvoltat exclusiv cu resurse proprii", a precizat Plesea. Astfel, din totalul de investitii de circa 9,5 milioane de euro, 60% vor fi acoperite prin credite bancare, in timp ce restul din surse proprii.
Cargus si-a bugetat pentru anul in curs o crestere de 50% a afacerilor, pana la circa 45 de milioane de euro. Marja de profit a Cargus s-a situat anul trecut la 9%-10%, in conditiile unei cifre de afaceri de 29,5 milioane de euro.
"Ne-am depasit estimarile initiale de 28 de milioane de euro pentru anul trecut", au mai spus reprezentantii companiei. Principalul competitor al Cargus este Fan Courier, care si-a bugetat pentru anul in curs afaceri de circa 32 mil. euro, potrivit reprezentantilor companiei. Pe piata de curierat intern mai activeaza companii precum Curiero, TCE Logistica sau Pegasus.
In toamna acestui an Plesea a precizat ca ia in considerare asocierea cu un fond de investitii sau cu un investitor strategic, precum si listarea la Bursa pentru a sustine dezvoltarea companiei. Pana acum insa, nu s-a concretizat nimic in acest sens.
"Sunt doar tatonari, dar experienta in management si curierat va fi un element important in luarea deciziei", a spus el.
Mai multe companii de pe piata, printre care si Curiero si TCE Logistica, au planificat vanzarea in 2008 sau 2009. Aceasta decizie a companiilor vine din dorinta de a-si mentine cota de piata in conditiile cresterii concurentei si sustinerii unui program de investitii masive. Astfel, spre sfarsitul acestui an mai multi curieri de pe piata au hotarat cresterea tarifelor in conditiil in care costurile au crescut, iar marjele de profit au inceput sa scada.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO