Companii

Cargill ataca pozitia detinuta de Bunge

19.05.2005, 19:19 37

Gigantul american Cargill intentioneaza sa atinga in maximum doi ani pozitia de lider pe piata romaneasca a uleiurilor vegetale si deruleaza in acest moment un program de investitii de peste 10 milioane de dolari (7,8 mil. euro) pentru dublarea capacitatii de productie a fabricii de ulei Olpo Podari.

"Derulam un program de investitii pentru dublarea capacitatii de productie, iar intr-un an maximum doi dorim sa devenim lideri pe piata uleiurilor", spune Rod Sanderson, director general al Cargill Romania.

El nu a dorit sa precizeze valoarea vanzarilor pe care Cargill le urmareste pentru primul an de functionare la Olpo Podari si nici valoarea investitiei necesara pentru dublarea capacitatii de productie, a carei valoare este apreciata de surse din industria uleiurilor la peste 10 milioane de dolari.

Piata romaneasca a uleiului, estimata la 300 mil. dolari pe an, are ca lider pe americanii de la Bunge, care detin trei fabrici: Unirea Iasi, Muntenia Bucuresti si Interoil Oradea.

Ludo Donnels, director comercial al diviziei de ulei a Cargill Europe, spune ca Olpo a fost preluata in momentul in care aceasta detinea 10% din piata.

"Suntem convinsi ca vom integra fabrica de la Olpo in cadrul Cargill si ca vom avea o cota de piata mult mai mare. Avem foarte multa treaba de facut pe piata romaneasca, iar exporturile nu sunt o prioritate pentru noi", spune Donnels.

Bart Swankhnizen, presedintele Olpo Podari, spune ca unul dintre motivele achizitiei de catre Cargill a Olpo Podari a fost marca Untdelemn de la Bunica.

"Este una dintre cele mai puternice marci de untdelemn din Romania si chiar din centrul si sud-estul Europei si care se potriveste foarte bine portofoliului nostru din Europa. Vom intari echipa de vanzari si vom aloca un buget puternic de marketing pentru promovarea acesteia. De asemenea, vom intari sistemul nostru de distributie", spune Swankhnizen.

In urmatorii patru ani, doi dintre fostii actionari majoritari ai Olpo - Andreas Friedman si Doru Stanescu - vor face parte din Consiliul de administratie al Olpo. Friedman spune ca vanzarea afacerii sale catre americani a reprezentat inca un pas in dezvoltarea acesteia.

"Trecerea din postura de actionar in cea de membru in conducerea fostei tale afaceri e foarte simpla. Ideea este sa construiesti o afacere dupa care o duci mai departe cu cineva care te ajuta sa o dezvolti si mai mult", sustine Friedman.

Investitia anuntata de Cargill pune capat, pentru moment, speculatiilor privind intentia americanilor de a prelua un alt jucator de pe piata uleiurilor, cel mai vehiculat nume, in ultimul timp, fiind cel al jucatorului de pe locul doi: Argus Constanta.

Totusi, americanii isi pastreaza intacte declaratiile privind posibilitatea unor noi achizitii pe piata romaneasca.

Cargill a preluat spre sfarsitul anului trecut, in cadrul unei tranzactii de 30 milioane de dolari, cele doua fabrici de ulei ale Topway Industries Craiova de la Podari si Craiova plus dreptul de folosinta al marcii Bunica.

Actiunile Olpo Podari erau detinute in proportii egale de 32% fiecare de catre trei actionari persoane fizice - Doru Stanescu, germanul Andreas Friedman si omul de afaceri libanez Salame Badr, restul de 4% din actiuni fiind in proprietatea mai multor persoane fizice, cu participatii de pana la 0,1%. Cei trei vanzatori vor ramane fiecare cu 15% din actiuni, pe care le vor vinde in urmatorii 4 pana la 7 ani catre americanii de la Cargill. Americanii sunt cei mai mari depozitari de cereale si unul dintre cei mai importanti traderi de cereale din Romania.

Bunge avea la sfarsitul anului trecut circa 36% din piata, fiind urmata de Argus, cu 19%. Ceilalti jucatori de pe piata sunt Ultex Tandarei, a omului de afaceri Vasile Nitescu, Agricover Buzau, detinut de doi investitori iranieni care au dezvoltat afaceri si in industria bauturilor spirtoase, unde detin marcile Stalinskaya si Wembley, Ardealul Satu Mare, Ulerom Vaslui a omului de afaceri Adrian Porumboiu si fabrica de ulei din Urziceni a unui grup de investitori elvetieni. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO