Companii

Care va fi cel mai verde judeţ din România? Aradul îi suflă în ceafă Constanţei cu cel mai mare proiect solar din Europa

Care va fi cel mai verde judeţ din România? Aradul îi...

Autor: Roxana Petrescu

11.01.2023, 08:00 1494

Doar anul trecut au fost emise avize tehnice de racordare la reţea şi contracte de racordare pentru proiectele eoliene şi solare noi de peste 6.300 MW în valoare totală de circa 6 miliarde de euro, arată datele centralizate de ZF pe baza infor­maţiilor publice ale Transelectrica.

Devine astfel fără dubiu că România se află în plin boom regenerabil, la aproape un deceniu de la prima perioadă care a dus la dezvoltarea proiectelor de energie verde.

România are în acest moment un parc de proiecte eoliene şi solare de circa 3.300 MW care în 2021 au avut o contribuţie de peste 13% la producţia totală de energie, arată datele din raportul anual al Autori­tăţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Potrivit datelor Transelectrica, în acest moment, Constanţa este cel mai puternic judeţ din România în ceea ce priveşte capacitatea instalată a proiectelor funcţionale, cu un total de circa 1.640 MW eolian şi solar. Pe datele noi, doar în 2022 au mai fost avizate proiecte verzi de circa 292 MW.

Pe de altă parte, Aradul vine puternic din spate.

Deşi acum în Arad se află circa 34 MW în proiecte solare, doar anul trecut au fost avizate investiţii de energie solară de peste 1.800 MW, inclusive un parc solar mamut, de peste 1.000 mW, cel mai mare din Europa. Mai departe, Galaţi şi Giurgiu sunt judeţele care au concentrat cele mai multe proiecte de energie verde în dezvoltare. Potrivit estimărilor jucătorilor din domeniu la finalul anului 2030, industria de energie verde, eoliene şi solare, ar putea crea 20.000 de noi joburi, energia eoliană urmând să devină sursa de producţie dominantă în mixul energetic. Sunt însă şi probleme.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO