Companii

Care sunt ţările care importă cel mai mult mobilă românească

Care sunt ţările care importă cel mai mult mobilă...

Autor: Ioana David

06.10.2013, 09:23 954

Aproape un sfert din exporturile româneşti de mobilă iau calea Germaniei, iar zeci de producători se bat să ajungă în magazinele nemţilor, care îşi permit să dea sute sau mii de euro pe produse din mobilă tapiţată sau din lemn masiv.

Pe lângă Germania, topul primelor cinci destinaţii de export pentru mobila românească este completat de Franţa, Italia, Marea Britanie şi Olanda. Dacă primele trei au dat semne de oboseala, livrările către Marea Britanie şi Olanda s-au majorat la nivelul întregului an 2012.

Cumulat, în primele cinci luni ale acestui an exportul de mobilă al României a fost de aproape 880 mil. euro, în creştere cu 12% comparativ cu acelaşi interval din 2012.

„Exportul produselor de mobilier a cunoscut o evoluţie pozitivă chiar şi în anii de criză“, a spus Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România. De la 900 mil. euro în 2005, exportul de mobilă a ajuns la 1,4 mld. euro anul trecut, cel mai înalt nivel atins. Odată atins acest nivel, livrările externe se apropie de 80% ca pondere în producţie, de la 59% în 2005.

Cei mai mari producători de mobilă sunt Aramis Invest, Italsofa România, Taparo, Cotta Internaţional sau Plimob, arată datele de la Registrul Comerţului (care iau în calcul o singură entitate juridică, nu grupuri de firme). Cei mai mari 40 de producători au avut anul trecut afaceri de peste 800 mil. euro, arată calculele ZF.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO