Companii

Care sunt cele mai ieftine masini cu transmisie automata

Care sunt cele mai ieftine masini cu transmisie automata

Fiat Panda este cel mai ieftin automobil de pe piata locala care poate fi echipat cu o cutie de viteze automata. Pretul acestuia pleaca de la 9.000 de euro

01.11.2009, 23:40 2756

Raspandirea cutiilor automate la nivelul pietei auto depinde maiputin de pret si de conditiile de trafic, ci in primul rand decultura, potrivit analistilor de pe piata locala. Spre exemplu, inStatele Unite acestea au un grad de penetrare chiar si de peste95%, in timp ce in Europa, in special in tari precum Italia sauSpania, nu sunt foarte raspandite. Aceasta cu toate ca in generalclientii isi pot permite o transmisie automata.
"Piata locala este orientata catre pret atunci cand vine vorba deachizitia unui autoturism, iar cele mai ieftine cutii automate,cele robotizate, reprezinta o crestere a pretului masinii deaproximativ 1.000 de euro, iar in cazul uneia mai performante,2.000 de euro sau mai mult", a spus Marius Carp, analist al pieteiauto si fost director executiv al Asociatiei Producatorilor siImportatorilor de Automobile (APIA).

Sunt si masini scumpe
Cel mai accesibil model cu transmisie automata de pe piata localavine de la 9.000 de euro, Fiat Panda, care face parte din segmentulmini, in timp ce modelul mai scump, Rolls Royce Phantom, are unpret de pornire de aproape 400.000 de euro, dar poate ajunge chiarsi la peste 600.000 de euro. Cu toate acestea, in ambele cazuri seopteaza pentru cutia de viteze automata pentru a creste gradul deconfort.
In Romania cu siguranta va fi o crestere a cererii pentru cutii deviteze automate. Dar aceasta va fi lenta, conform analistilorauto.
"In cazul modelelor de volum, de masinile cu transmisie automata seintereseaza in principal doamnele. In general clientii doresc sacumpere un automobil cat mai ieftin, iar acest lucru exclude dinstart achizitia unui model care dispune de o cutie de vitezeautomata", a spus directorul unui dealer din Capitala.

Clientii modelelor premium cer transmisieautomata
Pe de alta parte, daca in cazul marcilor "de volum" carecomercializeaza cu precadere modele cu preturi cuprinse intre10.000 si 20.000 de euro cutiile automate nu sunt foarte cautate,situatia este complet diferita in cazul marcilor premium. In acestcaz, aproape toate modelele comercializate dispun de transmisieautomata, pentru a creste gradul de confort atat celui de la volan,cat si pasagerilor.
"Anul trecut, in primele noua luni, 67% dintre autoturismelecomercializate au fost echipate cu o cutie de viteze automata. Anulacesta, in aceeasi perioada, procentul modelelor echipate cu oastfel de transmisie a crescut la 70%", au subliniat oficialiiMercedes-Benz Romania.
In acest caz, conditiile de trafic din marile orase reprezintaprincipalul argument invocat de cei care doresc o masina cutransmisie automata. "Avand in vedere conditiile de trafic dinmarile orase din Romania, estimam ca cererea pentru automobile cutransmisie automata va continua sa creasca in perioada urmatoare",au spus reprezentantii Mercedes-Benz.
Pe piata locala clientii s-au obisnuit cu masini cu transmisiemanuala, dar este posibil ca in mai multi ani aceasta cultura sa seschimbe.
Spre exemplu, in segmentul SUV-urilor premium sau cel allimuzinelor toate modelele comercializate dispun inca din standardde cutie automata.
In plus, noile generatii ale transmisiilor automate dispun de saptesau opt trepte, care permit obtinerea unui consum mai mic decombustibil. In plus, timpul mai scurt de schimbare a treptelorajuta la realizarea unor timpi de accelerare mai mici.
"In prezent noile cutii de viteze automate cu dublu ambreiaj ajutala obtinerea unui consum mai mic de combustibil si la crestereaperformantelor dinamice ale masinii. Pentru acestea va fi un nousegment de clienti", a spus Carp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO