Companii

Camera de Comerţ Româno-Germană: Companiile cu activităţi în cercetare-dezvoltare au nevoie de o legislaţie clară şi de o promovare mai mare a facilităţilor fiscale acordate domeniului

Camera de Comerţ Româno-Germană: Companiile cu...

Autor: Cristina Bellu

18.10.2023, 14:30 50

O mare parte dintre companiile care derulează activităţi de cercetare-dezvoltare (C&D) nu a profitat de facilităţile fiscale prevăzute în Ordinul comun al Ministerului Finanţelor şi al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la calculul rezultatului fiscal, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023, arată o analiză a AHK România – Camera de Comerţ Româno-Germană, pe baza unui sondaj efectuat de instituţie în rândul a 64 de companii din România, dintre care 21 companii mari, 26 medii, iar restul companii mici.

Motivul principal îl constituie neclaritatea din lege privind tipul de activităţi care se pot încadra în domeniul de C&D.

Astfel, potrivit sondajului, 55% dintre companii spun că nu au aplicat pentru deducerea de 50% din taxa corporativă pentru cheltuieli legate de C&D. 49% dintre ele nu au aplicat nici pentru scutirea acordată impozitului pe venit în cazul salariaţilor din C&D.

În afara dificultăţilor legate de interpretarea legislaţiei, sondajul mai evidenţiază faptul că o mare parte dintre companii s-au confruntat cu o birocraţie stufoasă şi cu cerinţe de raportare financiară excesive. În comparaţie cu proiectele finanţate din fonduri europene, raportarea financiară care se cere în cazul activităţilor de C&D este mult mai laborioasă.

În general firmele din domeniul C&D nu sunt la curent cu aceste modificări legislative. Majoritatea celor chestionaţi nu cunoaşte sau cunoaşte doar parţial aceste facilităţi fiscale.

Companiile care au aplicat pentru obţinerea acestor facilităţi au avut nevoie de mult timp pentru a înţelege şi a defini domeniul de C&D sau pentru a determina costurile proiectelor individuale de C&D. Ele au reclamat lipsa informaţiilor clare legate de procesul administrativ privind aplicarea deducerilor fiscale, accesul limitat la opinia unor experţi, birocraţia excesivă, nevoia de a certifica toate proiectele, dificultăţile în pregătirea documentelor necesare, precum şi preluarea modelului folosit de institutele de cercetare de stat, solicitat pentru pregătirea documentelor legate de activitatea de C&D.

„Ministerul de Finanţe şi Guvernul României ar trebui să faciliteze companiilor accesul la această schemă de beneficii fiscale, pentru că în acest moment nu multe le pot folosi. Cu toţii ne dorim ca România să devină un hub de cercetare-dezvoltare-inovare în Sud-Estul Europei. Haideţi să folosim aceste instrumente disponibile pentru C&D şi să încercăm să susţinem toate activităţile de C&D pe care le derulează companiile stabilite aici”, a spus directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane, Sebastian Metz.

El apreciază că decidenţii politici ar trebui să formuleze un cadru legislativ care să încurajeze parteneriatele public-private şi colaborarea între mediul academic şi cel de afaceri, esenţiale pentru dezvoltarea sectorului de C&D.  

Chestionarul iniţiat de AHK România s-a desfăşurat în perioada 20 mai - 29 iunie 2023.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO