Companii

Businessul Holcim creste cu 31%, pana la 352 mil. euro

Businessul Holcim creste cu 31%, pana la 352 mil. euro

Markus Wirth, directorul general al Holcim Romania

04.03.2009, 18:39 49

Rezultatele de anul trecut au fost peste asteptarile initiale ale companiei, care previziona o majorare a businessului de circa 15-20%. De altfel, vanzarile din Romania, Bulgaria si Azerbaidjan au contribuit la cresterea businessului Holcim in Europa de Sud-Est.

Compania va investi anul acesta circa 33 mil. euro in ciment, betoane si agregate, cea mai mare parte a acestei sume fiind directionata catre majorarea cu circa 600.000 de tone a capacitatilor de productie, urmand sa ajunga la o capacitate instalata de 5,3 milioane de tone.
In aceste conditii, Holcim se va apropia de cel mai mare producator de pe piata locala, Lafarge Ciment, care are o capacitate instalata de 5,5 milioane de tone.
"In anul 2009 vom continua sa investim in capacitatile noastre de productie pentru a mentine productivitatea acestora", spunea la inceputul anului Markus Wirth, directorul general al Holcim Romania.
Compania a finalizat anul trecut o investitie de 120 de milioane de euro in modernizarea fabricii de la Campulung, care a permis majorarea productiei Holcim cu 30%.
In plus, elvetienii au anuntat anul trecut intentia pentru constructia unei noi fabrici de ciment, in localitatea Mihai Viteazu din judetul Cluj, in care urma sa investeasca circa 400 de milioane de euro, insa acest proiect a fost amanat pentru momentul cand piata cimentului va reveni pe crestere. Grupul Holcim a investit de la intrarea pe piata locala in 1997 circa 650 de milioane de euro. Cele mai mari investitii, peste 200 de milioane de euro, au fost " inghitite" de proiectele de modernizare a fabricilor de ciment de la Alesd si Campulung.
Reprezentantii companiei estimeaza o scadere a consumului de ciment anul acesta, nivelul cererii urmand sa fie influentat de investitiile in infrastructura, in conditiile in care piata imobiliara este in declin.
Consumul de ciment a atins in 2008 un nivel record, ajungand la circa 600 de kilograme pe cap de locuitor, echivalentul a 13 milioane de tone de ciment, dublu fata de nivelul din 2005, depasind media europeana care se situeaza la circa 550 de kilograme pe cap de locuitor.
Holcim are in Romania 1.502 angajati si trei fabrici de ciment, la Campulung, Turda si Alesd, 15 statii ecologice de betoane, o statie de lianti hidraulici si patru statii de agregate. Principalii competitori ai companiei pe piata locala sunt Lafarge (Franta) si Heidelbergcement (Germania), cu divizia locala Carpatcement Holding.
La nivel de grup, Holcim a raportat pentru 2008 o scadere de 52% a profitului net, de la 2,34 miliarde euro in 2007 la 1,12 miliarde euro. Vanzarile au coborat, de asemenea, cu 3,5%, de la 16,4 miliarde euro in anul precedent la 15,8 miliarde euro in 2008.
 
Care este productia anuala a companiilor din ciment
  • Holcim detine in prezent o capacitate de productie de 4,7 milioane de tone, pe care o va majora cu circa 600.000 de tone anul acesta;
  • Lafarge detine o capacitate instalata de circa 5,5 milioane de tone, insa a amanat finalizarea investitiilor de majorare a capacitatilor de productie pentru anul viitor;
  • Carpatcement Holding are o capacitate de productie de 3,5 milioane de tone si deruleaza in prezent o investitie la fabrica de la Bicaz pentru majorarea cu un milion de tone a productiei.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO