Companii

Bursa voucherelor „Rabla“: 51.000 de tichete cu o valoare de 45 mil. euro sunt pe piaţă. Cu cât se tranzacţionează?

 Bursa voucherelor „Rabla“: 51.000 de tichete cu o valoare de 45 mil. euro sunt pe piaţă. Cu cât se tranzacţionează?
23.08.2010, 23:51 582

Preţul pe piaţa liberă a unui voucher cu valoare nominală de3.800 de lei (aproxi­mativ 900 de euro) a scăzut de la aproape2.000 de lei la 1.000 de lei pe măsură ce Ministerul Mediului asuplimentat numărul de tichete de la 60.000 la 190.000.

"Vând trei tichete "Rabla" cu 1.000 de lei bucata. Unul provine dela maşina tatălui meu, iar celelalte două le-am cumpărat de la alterude", spune Mihai din Iaşi. Un alt anunţ, dar de această datăpostat în luna martie pe un site de specialitate de Florin, aratăcă la acea dată proprietarul cerea 2.000 de lei pentru un voucher,astfel că raportul este de la simplu la dublu.
Potrivit jucătorilor din piaţa auto, dacă la început când seanunţase un prag maxim de 60.000 de vouchere pentru "Rabla"posesorii de tichete cereau până la 2.000 de lei şi nu negociaupreţul, în prezent majoritatea au scăzut preţurile la mai puţin de1.500 de lei, fiind mai "cooperanţi" în ceea ce priveştenegocierea. Astfel, dacă valoarea nominală a celor peste 51.200 devouchere se apropie de 45 mil. euro, valoarea "de piaţă" esteundeva la un sfert.
Cea mai mare rată de succes a programului s-a realizat în judeţeleArad, Brăila, Teleorman şi Giurgiu, unde din totalul vouchereloremise de AFM către unităţile REMAT peste 99% s-au transformat înmaşini casate. La polul opus se află judeţele Mureş, Iaşi şi Neamţ,unde mai puţin de 80% din tichetele emise s-au şi eliberat cătrecei care şi-au adus la REMAT maşina mai veche de zece ani.

Românii din zece judeţe sunt fideliDaciei

În zece judeţe s-au comercializat exclusiv modele Dacia şi Renaultîn cadrul programului de casare, iar acestea apar contabilizate peArgeş, în condiţiile în care decontarea s-a făcut direct deAutomobile Dacia.
"Dacia apare cu zero în toate judeţele României în afară de Argeşdeoarece toate voucherele utilizate la achiziţii de modele Dacia şiRenault sunt contabilizate direct la centru de Automobile Dacia", asubliniat Istvan Bogyo, directorul general şi proprietaruldealerului Dacia Comerţ Bogyo din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna.În cadrul dealerului s-au co­mercializat până în prezent 168 demaşini în cadrul programului "Rabla", potrivit oficialuluicompaniei, peste 90% din vânzări realizându-se cu ticheteREMAT.
"De la demararea programului în cadrul dealerului am încasat de laclienţi 400 de tichete pentru modele Dacia şi 100 de voucherepentru Renault. Din totalul vânzărilor aproximativ 50% sunt prinprogramul de casare, iar dacă luăm în calcul doar clienţii persoanefizice acest procent urcă la peste 90%", explică Florentin Brişan,directorul general al Condorul, dealerul Dacia Renault dinCălăraşi.
Numărul ridicat de vouchere din piaţă ar putea deveni "gura deoxigen" din cea de-a doua jumătate a anului, în condiţiile în carecele peste 50.000 de tichete îşi vor pierde valoarea după data de25 noiembrie, iar cei care le deţin vor prefera să le vândă maiieftin decât să piardă întreaga sumă.

Declinul continuă în auto

Vânzările de maşini la nivelul lunii iulie au înregistrat un declinde peste 32% comparativ cu perioada similară a anului trecut, lapuţin peste 8.300 de maşini, potrivit statisticilor AsociaţieiProducătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). Scăderea deluna trecută confirmă estimările lui Fabrice Cambolive, directorulcomercial al Dacia-Renault, conform cărora piaţa lunii iulie va fide aproximativ 8.000 de maşini. În ceea ce priveşte luna augustCambolive se aşteaptă ca vânzările de autoturisme să nu depăşeascăun nivel de 6.000 de unităţi, în scădere cu peste 40% comparativ cuanul trecut în contextul în care majorarea TVA se suprapune şi cuperioada de vacanţă, când de obicei se înregistrează vânzări maislabe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO