Companii

Burger King - pariul lui Eli Davidai, fostul patron de la Pepsi

25.04.2008, 20:23 48

Eli Davidai, omul de afaceri care a adus brandul Pepsi in Romania la inceputul anilor '90, mizeaza pe potentialul de crestere al pietei de fast-food, estimata la 2 miliarde de euro pe an, aruncand Burger King in lupta cu Mc Donald's si KFC.
Dupa ce a vandut reteaua de distributie a Pepsi cu aproximativ 150 de milioane de euro producatorului Pepsi Americas, Davidai a semnat anul trecut un contract cu cel de-al doilea lant de restaurante fast-food din lume, in urma caruia va deschide la nivel local 10 restaurante Burger King pana la sfarsitul anului viitor, investind aproximativ 2,5 milioane de euro.
Magazinele vor fi operate de compania Atlantic Restaurant Sistem detinuta de Eli Davidai si de asociatul acestuia Marius Nasta.
"Investitia medie intr-un restaurant este de 250 de mii de euro, dar depinde foarte mult de zona unde vom deschide fiecare restaurant, pentru ca avem in proiect atat locatii stradale, cat si centrele comerciale. Pana la sfarsitul anului vom deschide trei unitati in Bucuresti, urmand ca in 2009 sa mai lansam alte sase restaurante, urmand ca dezvoltarea sa se faca si la nivel de tara", a declarat Marius Nasta, presedinte al Atlantic Restaurants Sistem.
Primul restaurant, care numara 40 de angajati, a fost deja deschis odata cu lansarea centrului comercial Baneasa Shopping City, fiind incadrat de cei doi principali competitori, Mc Donald's si KFC, care detin in Romania 55, respectiv 26 de restaurante. "Speram ca ii vom ajunge mai degraba in profitabilitate decat in ceea ce priveste numarul de magazine, iar asta se va intampla in cativa ani, mai ales daca economia continua sa creasca, in timp ce apetitul romanilor va fi din ce in ce mai complex si mai sofisticat", spune Nasta. In primele zile de la deschiderea primului restaurant estimarile in ceea ce priveste numarul de clienti au fost depasite. "Am avut clienti de ordinul sutelor zilnic, iar duminica, de exemplu, au fost momente in care stateau la casa si 70-80 de persoane", explica Brian Johnston, senior-director al Burger King EMEA&APAC.
Brandul Burger King este prezent in Europa in 2.327 de restaurante, 2.042 dintre acestea fiind administrate in sistem de franciza. In cel de-al doilea trimestru al anului fiscal 2008 compania a raportat pentru regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa venituri totale de aproximativ 125 de milioane de euro, in crestere cu 16% fata de perioada fiscala similara a anului 2007. "In ceea ce priveste decizia noastra de a intra in Romania, aceasta a venit dupa ce am urmarit piata si comportamentul consumatorilor fata de domeniul de fast-food. Astfel ea a ajuns a 30-a tara care a intrat in lant in ultimele 12 luni, iar procesul de dezvoltare continua", anunta Johnston.
Piata de profil estimata la nivel local de catre cel mai mare lant de restaurante Mc Donald's la 2 miliarde de euro este dominata de americani, Mc Donald's ruland afaceri de peste 90 de milioane de euro in 2007 si KFC de aproape 40 de milioane de euro, dar o cota importanta o detin si pizzeriile si shaormeriile deschise intr-un numar din ce in ce mai mare in ultimii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO