Companii

Bucureştiul a devenit mai ieftin pentru expaţi Bucureştiul se află pe locul 176 în topul celor mai scumpe

Autor: Cristina Cuncea

13.06.2012, 00:00 43

214 oraşe din lume pentru expaţi, costul vieţii din Capitală fiind mai redus anul acesta decât în 2011, când oraşul ocupa poziţia 152, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă în resurse umane Mercer.

Cel mai scump oraş din lume pentru expaţi în 2012 a devenit Tokio (Japonia), care a urcat de pe poziţia a doua ocupată în clasamentul de anul trecut. Tokio a surclasat capitala statului african Angola, Luanda, care a trecut pe locul secund în acest an. Următoarele poziţii sunt ocupate de Osaka (Japonia), Moscova (Rusia) şi Geneva (Elveţia), potrivit celui mai recent studiu privind costul vieţii elaborat de Mercer.

La polul opus, Karachi (Pakistan) este cotat drept oraşul cel mai ieftin pentru expatriaţi la nivel mondial, cu costuri mai mici de o treime din cele înregistrate în Tokio. Evenimentele mondiale recente, incluzând răsturnări economice şi politice, au afectat locurile ocupate de multe regiuni prin fluctuaţii valutare, inflaţie şi volatilitatea preţurilor la cazare. În ceea ce priveşte ţările din regiunea în care se află România, se observă o tendinţă generală de ieftinire a costurilor de trai în marile capitale din Europa Centrală şi de Est.

"Această stare de fapt se datorează tendinţei generalizate de devalorizare a monedelor din această parte a lumii", se arată în studiu. Studiul acoperă 214 oraşe de pe cinci continente şi măsoară costul comparativ pentru 200 de elemente din fiecare loc, incluzând transportul, alimentele, îmbrăcămintea, bunurile de uz casnic şi agrementul. Costul locuinţelor este de asemenea inclus şi, deoarece adesea reprezintă cea mai mare cheltuială a expatriaţilor, joacă un rol important în stabilirea poziţiilor ocupate de oraşe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO