Companii

BT a pregatit 10 miliarde de lire sterline pentru 3G

18.05.2001, 00:00 18



Operatorul britanic British Telecom (BT) va investi in urmatorii cinci aproximativ 10 miliarde de lire sterline in telefonia mobila din a treia generatie 3G, oficialii companiei fiind insa pesimisti in privinta succesului de piata al acestei tehnologii.

Intr-o scrisoare adresata actionarilor, compania a strecurat o nota melancolica, potrivit careia "BT nu poate da actionarilor sai nici un fel de asigurare ca putem obtine vreun beneficiu de pe urma investitiilor in 3G". Conform aceluiasi document, BT a investit deja in acest an 10 miliarde de lire sterline in licente 3G, in principal in Germania si Marea Britanie.

Potrivit silicon.com, consideratiile emise de BT vor indreptati, fara indoiala, cele mai sumbre predictii ale analistilor pesimisti, in legatura cu posibilitatea recuperarii investitiilor uriase in 3G.

Desi operatorii au incercat sa reduca din cheltuieli prin incheierea de parteneriate - pe partea de hardware - cu diversi producatori de tehnologie si terminale, cim ar fi Ericsson, Nortel si Siemens, se pare ca aceasta masura nu este suficienta.

BT admite ca "tehnologia 3G nu este deocamdata complet dezvoltata, iar procesul ar putea dura mai mult decat ne asteptam. In plus, rezultatul se poate sa nu fie superior tehnologiilor actuale".

James Pierce, vicepresedinte al Argogroup - firma de dezvoltare a tehnologiilor wireless - considera ca mesajul BT va fi cu siguranta o surpriza de proportii pentru actionarii companiei.

"Tehnologiilor WAP si GPRS li s-a permis sa fie generatori de pierderi uriase, tocmai pentru a se reorienta interesul si dezvoltarea de aplicatii pentru 3G, considerata rentabila. Sa spui acum ca nici 3G nu va aduce profituri nu are nici un sens din punct de vedere comercial. Declaratia poate insemna si ca sunt foarte precauti, insa pentru actionari, de regula anuntul este un pic mai subtil", spune Pierce.

BT si-a luat angajamentul de a implementa o retea 3G "oferind anumite niveluri de acoperire" in Germania, Olanda si Marea Britanie si spune ca va investi anul viitor 4,9 miliarde de lire sterline, din care 1,5 miliarde de lire sterline vor fi alocate operatorului sau 3G, BT Wireless.

Recent, compania a fost in centrul unui scandal pe seama unui bonus de 2,9 milioane de lire sterline acordat presedintelui Peter Bonfield, in ciuda faptului ca acesta a prezidat firma de-a lungul unui an considerat cel mai dezastruos de la privatizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO