Companii

Brokerii au decis: armistitiu temporar in disputa din jurul fuziunii Bursa - Rasdaq

19.04.2004, 00:00 31



Disputa din sustinatorii fuziunii Bursei de Valori cu Rasdaq si cei ai variantei preluarii Rasdaq de catre Bursa s-a transformat in armistitiu temporar sambata, odata cu Adunarea Generala a societatilor de valori mobiliare. Solutia gasita a fost supunerea la vot, peste aproximativ sase saptamani, in cadrul Adunarilor reunite ale Asociatiei Bursei si actionarilor Rasdaq SA pentru alegerea uneia din cele doua variante.



Intre timp, cele doua organizatii vor plati intocmirea unui studiu de fezabilitate care sa determine care din cele doua variante va fi mai rapida si mai eficienta pentru piata de capital.



Convocata initial doar pentru a alege noul comitet de conducere al ANSVM (Asociatia Nationala a Valorilor Mobiliare) si Rasdaq, Adunarea societatilor de valori mobiliare a avut ca tema centrala de discutie gasirea unei solutii pentru aplanarea conflictului declansat in urma cu doua saptamani intre conducerea Bursei de Valori (in frunte cu Sorin Oprescu) si cea a Rasdaq (in frunte cu Cristian Siminel Andrei).



Conducerea BVB si-a exprimat in urma cu o saptamana intentia ca Asociatia Bursei, care opereaza sistemul BVB, sa preia Rasdaq SA, compania care opereaza sistemul Rasdaq. Propunerea, contrara planului initial de fuziune dintre Bursa si Rasdaq, a fost contestata vehement de Cristian Siminel Andrei, presedintele ANSVM si al Rasdaq.



Desi a stat tot sub semnul disputei intre cele doua tabere, Adunarea nu a fost la la fel de tumultoasa pe cat se asteptau brokerii.



Cele doua tabere si-au sustinut parerile civilizat, fara a renunta insa la pozitiile ferme adoptate in urma cu o saptamana. Rezultatul a fost asadar un armistitiu: peste aproximativ sase saptamani, Adunarile reunite ale Asociatiei Bursei si actionarilor Rasdaq SA vor lua o hotarare definitiva privind solutia consolidarii pietelor.



Indiferent de rezultatul votului, cele doua adunari vor numi o comisie speciala, care va coordona fuziunea sau preluarea.



Atat Bursa de Valori cat si Rasdaq apartin societatilor de valori mobiliare, insa sub forme diferite. Bursa este detinuta de o Asociatie a brokerilor pe cand Rasdaq SA este o societate comerciala detinuta tot de societatile de valori mobiliare.



Diferentele dintre statutele juridice ale celor doua organizatii face imposibila fuziunea Bursa - Rasdaq pana la aprobarea noii legi consolidate a pietei de capital, care permite transformarea Bursei de Valori in societate pe actiuni.



Pornit cu entuziasm anul trecut, proiectul de fuziune intre Bursa de Valori si Rasdaq s-a impotmolit in urma cu doua saptamani, cand Cristian Siminel Andrei a propus, la Adunarea Generala a Asociatiei Bursei, schimbarea comitetului Bursei si numirea unui comitet comun Bursa - Rasdaq care sa accelereze procesul de fuziune.



Incercarea a esuat, datorita lipsei cvorumului necesar, dar a starnit nemultumirea membrilor comitetului Bursei, care au propus la o saptamana dupa aceea preluarea Rasdaq de catre Bursa in locul fuziunii.



Disputa dintre cele adeptii celor doua concepte este alimentata si de aversitatile de ordin personal dintre Sergiu Oprescu, presedintele Bursei, si Cristian Siminel Andrei, presedintele Rasdaq si ANSVM.



Sergiu Oprescu este vicepresedinte la Alpha Bank Romania iar Cristian Siminel Andrei este directorul Broadhurst, cel mai mare fond de investitii din Romania.



Desi ar fi putut fi folosite de adeptii proiectului de preluare pentru rezolvarea disputei, prin nerealegerea lui Andrei in functia de presedinte al Rasdaq, alegerile noului comitet de conducere al Rasdaq si ANSVM nu au adus surprize mari.



Siminel Andrei a fost reales ca presedinte al celor doua organizatii, in ciuda faptului ca adeptii proiectului de preluare, coordonati de membrii comitetului Bursei, au incercat sa il impuna ca presedinte pe Septimiu Stoica.



Stoica este membru in Comitetul Bursei si unul din sustinatorii cei mai hotarati ai prouectului de preluare.



In afara de Cristian Siminel Andrei, in comitetul de conducere al Rasdaq si ANSVM au fost alesi Mircea Botta - presedintele societatii de brokeraj Romcapital Timisoara, Mircea Rusu -Orizont Vest, Ioana Stan - Actinvest Brasov si Elena Cismaru - Harinvest.



Cu o capitalizare si lichiditate mult sub ale Burselor din Europa Centrala si de Est, Bursa de Valori si Rasdaq sunt totusi printre cele mai scumpe piete de actiuni europene din punct de vedere al comisioanelor.



Procesul de fuziune a fost initiat tocmai pentru a creste atractivitatea pietei de capital romanesti si a reduce costurile de tranzactionare.



Impreuna, Bursa de Valori Bucuresti si Rasdaq au impreuna o capitalizare 7 miliarde de dolari. Pentru comparatie, Bursa din Varsovia are o capitalizare de mai multe zeci de miliarde de dolari.
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO