Companii

Broker Cluj va propune actionarilor dublarea capitalului, incercand sa devina a sasea SIF

09.01.2006, 18:50 14

Societatea de intermediere financiata Broker din Cluj-Napoca intentioneaza sa deruleze o majorare de capital in acest an de pana la 3,2 mil. lei (peste 0,8 mil. euro).

Majorarea ar urma sa fie facuta atat prin capitalizarea profitului, care anul trecut a fost de 1,5 milioane lei (peste 0,4 mil. euro), cat si prin emisiunea de actiuni noi. "Pana acum sunt 5 SIF-uri in tara si ne gandim sa devenim a sasea. Nu este, in fapt, nici o diferenta si nici un avantaj, dar recurgem la aceasta "metafora" pentru ca unii ne considera deja SIF. Prin capitalizare si prin volumul tranzactiilor ne vom apropia de aceasta ipostaza, iar transformarea se va face prin majorarea capitalului, care acum este de 3,18 mil. lei si noi vrem sa dublam aceasta cifra. Cred ca AGA va aproba oportunitatea unei astfel de majorari", a declarat pentru ZF Transilvania Petru Prunea, presedintele Broker.

Conducerea firmei clujene estimeaza pentru 2006 o crestere a cifrei de afaceri cu 30-35%, datorata atat maririi capitalului, cat si infiintarii de noi subunitati. In prezent, Broker numara 125 de angajati, are 20 de filiale si a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 8,9 milioane de lei (2,5 mil. euro). "Avem un plan anual de infiintare a patru subunitati, dar in 2005 am infiintat opt. In mod sigur si in acest an vom infiinta cel putin opt", a precizat Petru Prunea.

In ultima perioada, Broker si-a lichidat participatia detinuta in cadrul operatorului portuar Romportmet, in urma tranzactiilor efectuate incasand 1,9 mil. lei (peste 0,51 mil. euro). Broker detinea 1,13% din actiunile Romportmet, cea mai mare parte a titlurilor fiind vandute in cadrul ofertei publice lansate de Mittal Steel, iar restul in tranzactii in piata la inceputul acestui an. Potrivit oficialilor societatii clujene, profitul obtinut de Broker in urma acestor tranzactii a fost de 0,7 mil. lei. Indienii de la Mittal Steel au lansat la finalul anului trecut o oferta publica de preluare pentru a achizitiona 10% din titlurile Romportmet, pretul oferit in cadrul ofertei fiind de 6,65 lei/actiune. Tranzactiile prin care Broker a vandut in piata restul actiunilor pe care le mai detinea la Romportmet au fost perfectate la acelasi pret.

Seful de la Broker se asteapta ca piata bursiera sa evolueze in acest an mai bine decat in 2005. "Exista o tendinta de crestere pe piata determinata de mai multe evenimente: evolutiile din sistemul bancar, situarea ratei dobanzilor sub rata inflatiei, precum si constientizarea acestui lucru de catre deponenti, preturile mici ale activelor fizice si financiare si a fortei de munca a Romaniei fata de Vest. Sunt bani disponibili in economia romaneasca in cantitati mari", a mai explicat Prunea. Potrivit lui Prunea, pe termen mediu, investitiile cele mai profitabile in 2006 ar fi SIF-urile, BRD si industria petrochimica.

Titlurile Broker sunt listate la Bursa de Valori, ultima tranzactie cu aceste actiuni realizandu-se la pretul de 2,99 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de aproape 25,9 milioane de euro.

laura.laurentiu@zf.ro ; catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO