Companii

BRD: Este o drama sa discuti cu IMM-urile

31.03.2006, 00:00 44

Bancherii spun ca managerii companiilor mici si mijlocii sunt slab pregatiti. In replica, acestia spun ca bancile si statul nu ii ajuta deloc.

Incapacitatea companiilor mici si mijlocii (IMM) de a accesa credite bancare sau guvernamentale, cauzata in mare parte de lipsa competentelor manageriale si a unor planuri de dezvoltare pe termen lung, vor determina falimentul a aproape jumatate dintre firmele din acest sector in primii doi ani dupa integrare. BRD spune ca are destui bani pentru a da credite, dar nu toate proiectele IMM-urilor sunt viabile.

"Avem bani pe care ii cheltuim destul de greu. Este o drama sa discuti cu un IMM-ist, nu numai ca discutia dureaza mult, iar sumele in discutie nu sunt mari, dar discuti greu si cateodata ei chiar nu inteleg cum se dezvolta o afacere. Managementul la IMM-uri este foarte deficitar", sustine Aurel Ilin, directorul Directiei de analiza credite la BRD- Soc Gen, a doua banca de pe piata. El spune ca va urma o perioada de 1-2 ani de deruta, dupa integrare, in care vor muri multe dintre IMM-urile romanesti . "Rata de faliment va fi cu siguranta dubla decat rata naturala de mortalitate".

IMM-urile autohtone nu sunt pregatite pentru integrarea in UE, au fost parerile participantilor la seminarul dedicat finantarii si dezvoltarii IMM-urilor "Banii au devenit ieftini. Au companiile proiecte de investitii?" organizat ieri de ZF si BRD la hotelul

JW Marriott.

Daca nu vor veni cu strategii de dezvoltare pe termen lung, IMM-urile romanesti vor pierde in fata celor care vor veni din afara. "La momentul integrarii, circa 60% dintre firmele cu capital romanesc vor disparea de pe piata si vor aparea cu 70% mai multe firme cu capital strain, deoarece acestea vor sti sa foloseasca banii de la Bruxelles. Managerii romani nu stiu sa-i foloseasca", a afirmat Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR. El mai spune ca, din punct de vedere macroeconomic, Romania va castiga dupa aderare.

Vicepremierul George Copos, responsabilul pentru dezvoltarea mediului de afaceri, crede ca doar 20-30% dintre IMM-uri nu sunt pregatite pentru aderare si vor disparea de pe piata. "Dar exista sansa sa apara alte 20-30% de IMM-uri. Unele pleaca de pe piata, altele vin!", afirma vicepremierul. El sustine ca investitiile straine, pe care le estimeaza in acest an intre 7 si 8 miliarde de euro, vor duce la dezvoltarea IMM-urilor, deoarece au sansa sa devina subcontractori ai marilor corporatii din afara.

"40-50% dintre IMM-urile prezente pe piata autohtona se vor inchide ca urmare a concurentei de pe piata europeana, conform statisticii Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii", a spus Florea Parvu, vicepresedinte CNIPMMR. El apreciaza ca statul face prea putin pentru IMM-uri, iar acestea pentru a rezista au nevoie de capitalizare. "IMM-urile se lupta cu o concurenta absolut neloiala, iar aici vorbim de politica bancilor", spune Parvu.

Reprezentantii IMM-urilor au sustinut in timpul dezbaterilor ca au un acces limitat la creditele bancare din cauza dobanzilor mari, fiind in dezavantaj fata de firmele straine, care obtin imprumuturi la costuri mult mai mici in tarile din care provin. Bancile romanesti practica dobanzi mai mari pentru IMM-uri fata de marile corporatii care au putere de negociere si care se pot duce imediat la o alta banca, in cazul in care nu obtin finantarile in conditiile cerute.

"In februarie 2005 am rugat bancile sa reduca dobanda. Acest lucru s-a intamplat la sfarsitul anului 2005", a afirmat George Copos.

"Dobanzile din sistemul bancar romanesc sunt in prezent la nivelul normal pentru stadiul de dezvoltare al economiei", a replicat purtatorul de cuvant al BNR.

"La nivel de medie, marja dintre dobanda activa si dobanda pasiva este de 4,4% la BRD. Am avut si marje de 10% inainte", a declarat Aurel Ilin.

El sustine ca un obstacol major in finantarea IMM-urilor este faptul ca aceasta operatiune nu este intotdeauna profitabila pentru banci, iar apetitul pentru rsic este in mod natural mai redus la bancheri decat la intreprinzatorii mici si mijlocii. "Cred ca bancile trebuie sa redevina buni parteneri pentru investitori", a replicat Copos.

Bancile se indreapta acum tot mai mult spre segmentul IMM-urilor, dupa ce le-au acoperit pe cel al persoanelor fizice si al marilor corporatii. Intrucat concurenta este foarte mare pentru multinationale si companiile bune, iar castigurile pentru banci sunt destul de reduse de aici, chiar daca si riscul este mai mic, bancherii incearca sa-si asume acum un risc mai mare in creditarea si dezvoltarea firmelor mici, pentru ca de aici castigurile ar putea fi mult mai ridicate.

Un studiu realizat de BRD arata ca aproximativ 60% dintre IMM-uri se imprumuta de la actionari, 10% folosesc resurse proprii pentru finantarea investitiilor si doar 15% apeleaza la banci. "Ma bucura sa vad acest procent de 15%, pentru ca acesta releva oportunitatile pe care IMM-urile le ofera bancilor. Noi putem sa le castigam pe cele 60% care in prezent se finanteaza din resursele actionarilor", a comentat Aurel Ilin.

Rodica Ionescu, director in cadrul Fondului de Garantare a IMM-urilor, a explicat de ce managerii IMM-urilor nu apeleaza la credite, punand acest lucru pe seama mentalitatii. "In perioada 1993-1995 dobanzille la credite au explodat, iar managerii au capatat o anumita teama fata de creditarea la banci. In plus, multi dintre managerii de IMM-uri sunt neinformati cu privire la posibilitatile de finantare pentru ca nu stiu sa caute informatia", a declarat Rodica Ionescu.

Pentru sustinerea IMM-urilor, Guvernul a alocat in 2006 un buget de aproape trei ori mai mare pentru ANIMMC (Agentia Nationala pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie), fata de anul precedent. "In acest an vor fi folosite aproximativ 246 de milioane RON (70 mil. euro) pentru dezvoltarea sectorului IMM", a afirmat vicepremierul.

"Pentru a-si creste competitivitatea, intreprinderile mici si mijlocii pot beneficia, printr-un un program infiintat in acest an, de fonduri in limita impozitului aferent profitului pe care societatea l-a reinvestit", spune Mihaela Cristea, expert economist in cadrul ANIMMC.

Fondul de garantare va avea, pana la finalul anului, un capital de 270 milioane RON (80 milioane euro), exact cat capitalul unei banci de talie medie. "Avem capacitatea de a garanta credite pentru IMM-uri la banci pana la 280 milioane de euro, adica de peste patru ori capitalul actual", a mentionat Rodica Ionescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO