Companii

Bosch incepe productia la Blaj anul viitor

03.05.2006, 00:00 21

Divizia Bosch Rexroth a grupului industrial german Bosch a demarat constructia unei unitati de productie la Blaj, in judetul Alba, investitia este cifrata la peste 11 milioane de euro, fiind cea mai importanta pe care concernul o realizeaza in Europa de Sud-Est.

Uzina isi va incepe productia in 2007, urmand sa realizeze componente liniare si piese pentru industria mondiala de constructii de masini.

"Majoritatea clientiilor nostri asteapta livrarea produselor in decurs de cinci zile sau chiar mai putin. Cu noua uzina de la Blaj ne vom mari capacitatile in aceasta regiune aflata in crestere economica si vom scurta timpii de livrare catre clientii nostri din zona", a declarat directorul tehnic al Bosch Rexroth AG, Reiner Leipold-Buttner.

El a mai spus ca aceasta este cea de-a 42-a uzina din lume a concernului Bosh si va produce componente de mare precizie la fel ca si unitatile similare din localitatile Volkach (Germania) sau Charlotte (SUA).

Potrivit oficialului german, locatia noii investitii a concernului a fost aleasa in urma unui studiu amplu de specialitate, dar si datorita colaborarii pe care societatea o are inca din anii ''90 cu societatea IAMU Blaj.

De peste 10 ani societatea romaneasca produce si furnizeaza prefabricate pentru uzinele Bosch din Germania. Dupa lansarea noii unitati de productie din Blaj, colaborarea va continua si o mare parte a acestor prefabricate realizate de IAMU vor fi livrate acestei noi uzine.

De altfel, Bosch a fost interesat de achizitionarea producatorului de masini-unelte IAMU Blaj, insa cele doua parti nu au ajuns la o intelegere.

Fabrica realizata de Concernul german Bosch Rexroth AG la Blaj isi va incepe productia in prima parte a anului 2007, capacitatea maxima de productie urmand sa fie atinsa la inceputul anului 2008. Unitatea va avea aproximativ 300 de muncitori si va produce ghidaje profilate, carucioare de ghidaje, bucse cu bile si alte produse de mare precizie ce se utilizeaza la nivel mondial in industria constructoare de masini si la sistemele de automatizare. Intreaga uzina se va intinde pe o suprafata de peste 12.000 mp.

Divizia concernului german - Bosch Rexroth - este lider pe plan mondial in domeniul productiei de tehnica liniara, avand peste 28.000 de angajati si o cifra de afaceri in 2005 de 4,6 miliarde euro. Bosch Rexroth AG este prezenta in 80 de tari, avand peste 500.000 de clienti care folosesc produsele sale sau know-how-ul tehnologic.

In ultimii ani compania a investit in constructia unor noi uzine in Europa Centrala si de Est, in Asia si America de Sud. In prezent concernul mai construieste o unitate de productie in Turcia. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO