Companii

Bosch: 4.200 de oameni sunt interesaţi de un job la fabrica de componente auto din Jucu

Bosch: 4.200 de oameni sunt interesaţi de un job la...

Autor: Laurentiu Cotu

29.04.2013, 12:40 946
 

Compania germană Bosch a anunţat că în cadrul târgului de locuri de muncă organizat recent la Cluj a primit peste 4.200 de CV-uri, în condiţiile în care, germanii au disponibile momentan aproximativ 100 de locuri de muncă pentru noua fabrică de componente auto din Jucu, judeţul Cluj.

Bosch caută de la ingineri cu diferite specializări pentru producţie sau cercetare şi dezvoltare, la personal din domeniul economic şi administrativ, persoane cu studii medii pentru activitatea de producţie, sau tineri pe care să-i pregătească pentru o viitoare carieră de management.

’’Bosch a primit peste 4.200 de CV-uri în cadrul târgului de joburi organizat la Cluj. Nivelul de pregătire al celor interesaţi a fost echilibrat, acoperind toată aria, de la personal necalificat până la cel specializat sau cu experienţă de management’’, au declarat reprezentanţii companiei Robert Bosch.

Bosch va demara în al doilea semestru din acest an producţia de componente electronice pentru autovehicule la fabrica din Jucu, judeţul Cluj, pentru care până în prezent au fost deja recrutaţi aproximativ 100 de oameni. Planul nemţilor este să ajungă, până la finalul anului, la un total de 325 de oameni la fabrica din Jucu, unde într-o primă etapă vor fi investiţi 77 de milioane de euro.

Până la 30% dintre oamenii angajaţi deja, au fost recrutaţi pentru poziţii de management şi au fost trimişi pentru instruire în fabricile Bosch din Ungaria, Germania sau Franţa. Există printre ei şi foşti angajaţi ai fabricii de telefoane mobile Nokia care vor lucra pentru Bosch, conform unor declaraţii anterioare ale companiei Robert Bosch.

Bosch va deschide la Cluj atât un centru de cercetare şi dezvoltare, cât şi o unitate de producţie pentru industria auto. Până în prezent 30% din suprafaţa de producţie a viitoarei fabrici Bosch de la Jucu a fost finalizată, iar în prezent se lucrează la instalarea primei linii de producţie. În această primă fază, cea de construcţie, investiţiile planificate de nemţi se ridică la 77 de milioane de euro, iar noul centru Bosch de la Jucu va avea o suprafaţă totală de circa 38.000 de metri pătraţi. Din punct de vedere organizaţional, acest nou centru va face parte din divizia Automotive Electronics, care produce unităţi electronice de comandă, semiconductori şi senzori pentru industria auto şi alte domenii. Divizia are 17 unităţi de producţie la nivel mondial şi un număr de aproximativ 20.000 de angajaţi.

La Jucu se vor fabrica subansamble electronice pentru toate autovehiculele produse de costructorii auto din Europa. De exemplu, aici vor fi produse sisteme de automatizare pentru instalaţiile de răcire a autovehiculelor sau pentru aerul condiţionat. De asemenea, la Jucu se vor construi şi invertoare electrice pentru instalaţiile fotovoltaice care se montează pe case. Fabrica de la Jucu va începe să lucreze din toamnă la 30% din capacitate, însă până în 2016-2017 unitatea de producţie va fi exploatată la capacitate maximă, conform estimărilor Bosch.

Grupul Bosch a demarat anul trecut lucrările la fabrica din parcul industrial Tetarom III, din comuna Jucu, investiţiile planificate urmând să se ridice la 77 de milioane de euro. Bosch a obţinut şi un ajutor de stat din partea Ministerului Finanţelor de circa 30 de milioane de euro, care constă în anumite scutiri, eşalonări, taxe reduse la operaţiuni de import-export.

Bosch este prezent în România în trei oraşe. În Bucureşti germanii deţin o companie de distribuţie a sculelor electrice, sisteme de încălzire, sisteme de securitate, siguranţă şi comunicaţii, echipamente auto pentru piaţa de aftermarket, iar în Timişoara se află un centru de comunicare. Totodată, Bosch are la Blaj o unitate de producţie pentru tehnică liniară, care este extinsă în prezent cu o unitate de producţie destinată industriei auto. Numărul total de angajaţi ai concernului Bosch în România este de circa 1.400 de persoane. Bosch a realizat în anul fiscal 2012 o cifră de afaceri globală de 52,5 mld. euro, iar profitul brut înregistrat a fost de 2,8 mld. euro, cu un număr total de 305.900 de angajaţi. Bosch activează în domeniile construcţiei de autovehicule, tehnologiei industriale, bunurilor de larg consum, energiei şi echipamentelor pentru construcţii.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO