Companii

Boromir aloca 5 mil. euro pentru marirea cotei de piata

04.04.2005, 19:19 148

Producatorul din industria de morarit si panificatie Boromir Ind Ramnicu Valcea va investi in acest an 5 milioane de euro pentru modernizarea capacitatilor de productie a fainii, la nici un an dupa intrarea pe aceasta piata.
"Vrem sa ne relansam puternic pe piata de faina specializata. Modernizarile pe care le vom face ne vor permite sa ne valorificam superior produsele si sa obtinem o productivitate mai buna in facilitatile noastre de productie", spune Constantin Boromiz, presedintele si unul dintre cei cinci actionari ai Boromir Ind.
Banii vor fi investiti pentru modernizarea silozurilor de faina din Sibiu si in extinderea capacitatii de silozuri de grau de la Deva. Compania detine, conform propriilor estimari, o cota de piata de 10% la faina.
"Investitiile le facem pentru a avea o pozitie mai buna pe piata din Transilvania, dar ne gandim sa atacam si sudul tarii", spune Boromiz. Compania s-a lansat anul trecut pe piata de faina cu o linie de impachetare a fainii la punga.
Boromir Ind a investit anul trecut circa 6 milioane de euro in modernizarea morii de la Sibiu, a carei capacitate a fost adusa la 180 tone/zi, si intr-o fabrica de piscoturi de sampanie si intr-o linie de grau dur. Boromir va mai investi in acest an patru milioane de euro pentru consolidarea pe piata si achizitionarea de utilaje pentru aluaturi congelate.
Boromir a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 75 de milioane de euro, in crestere cu 50% fata de anul anterior, si asteapta pentru acest an vanzari de 80 de milioane de euro. Compania a achizitionat anul trecut 95% din actiunile ProPasta Iasi, urmarind pentru acest an vanzari de 5.000 de tone, aproape dublu fata de vanzarile de dinaintea preluarii acestui producator. Boromir s-a aflat anul trecut in negocieri pentru intrarea pe piata bucuresteana a panificatiei prin preluarea companiei Plevna SA. Boromir a concurat pentru aceasta afacere cu alti doi mari producatori de profil: Vel Pitar, detinut de fondul de investitii Broadhurst, si Racova Com Agro Pan, a omului de afaceri Adrian Porumboiu. Afacerea a cazut, insa, din cauza pretului foarte mare cerut de actionarii Plevna.
Grupul Boromir detine fabrici de paine in Buzau, Valcea, Sibiu, Deva si Medias. Grupul mai detine moara Cibin din Sibiu, doua unitati de tip Comcereal, plus 27 de magazine proprii in orasele unde detine fabricile de paine. Boromir produce faina, paine, paste fainoase si produse de patiserie.
Grupul Boromir este detinut de cinci actionari persoane fizice romane.
Principalii concurenti ai Boromir pe piata pastelor sunt Baneasa Bucuresti, Pambac Bacau si Pangran Resita, care detin circa 75% din piata a carei valoare anuala este de circa 24-25 de milioane de euro. La nivelul intregii industrii de morarit si panificatie, celor trei concurenti de mai sus li se adauga Vel Pitar Ramnicu-Valcea, Dobrogea Grup Constanta, Loulis, Ravoca Com Agro Pan Vaslui si Pan Group Craiova, plus cateva sute de mici producatori locali din judetele unde Boromir detine capacitati de productie.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO