Companii

Borbely a semnat contracte de circa 100 de milioane de euro vizând alimentarea cu apă

Autor: Mediafax

21.03.2012, 23:15 116

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a semnat, miercuri, contracte în valoare de aproape o sută de milioane de euro pentru proiecte din Harghita care "rezolvă problema reabilitării sistemelor de alimentare cu apă într-o zonă importantă a judeţului".

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a declarat, la Miercurea Ciuc, în faţa primarilor din Harghita şi a autorităţilor judeţene, că aceste contracte semnate miercuri rezolvă problema reabilitării sistemelor alimentare cu apă în multe localităţi.

Este vorba despre un proiect regional, în valoare de 70,205 milioane de euro, care este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial (POS) pentru Mediu, care va fi implementat pentru localităţile Miercurea Ciuc, Vlăhiţa, Sândominic, Mădăraş, Siculeni şi Ciceu, beneficiarii fiind 72.148 de locuitori.

În afara acestuia, ministrul Mediului a semnat, cu patru primării din judeţ, contracte pentru finanţarea altor patru proiecte privind alimentarea cu apă, din Fondul de Mediu.

"Este o zi importantă pentru judeţul Harghita, pentru că am semnat contracte în valoare totală de aproape 100 de milioane de euro. Astfel, rezolvăm problema reabilitării sistemelor de alimentare cu apă într-o zonă importantă a judeţului - aglomerările mai mari - ceea ce înseamnă peste 70 de milioane de euro. Eu îi felicit pe cei din judeţul Harghita pentru că deja au demarat procedurile de licitaţie pentru consultanţă şi deja mâine pot să semneze şi contractul pentru consultanţă, ca să pregătească mai repede licitaţiile şi au un timp suficient până în 2015 să finalizeze aceste investiţii", a afirmat Borbely Laszlo.

Ministrul Mediului a precizat că judeţului Harghita i s-au alocat din Fondul de Mediu 67 de milioane de lei pentru 12 localităţi.

"În total, dacă adunăm ceea ce înseamnă pentru Harghita acest program pe Fondul de Mediu, înseamnă 67 de milioane de lei, în 12 localităţi. Astăzi (miercuri - n.r.) am semnat patru proiecte, cinci au fost semnate mai demult şi au mai rămas trei, pe care le vom semna în perioada următoare", a spus Borbely.

Potrivit acestuia, în judeţul Harghita se află în derulare proiecte în valoare de peste 170 de milioane de euro, începute în 2010.

"Consider că judeţul Harghita, la toate componentele de prevenire a inundaţiilor, tot ce ţine de Apele Române, Casa Verde, împăduriri, piste pentru bicilişti, sunt toate pornite în 2010. În momentul de faţă, ceea ce înseamnă judeţul Harghita de la Ministerul Mediului - înseamnă peste 170 de milioane de euro, care sunt contracte în derulare în momentul de faţă", a adăugat Borbely.

Ministrul şi-a exprimat speranţa să poată semna "până cel mai târziu la începutul lunii mai" şi contractul proiectului privind "Sistemul integrat de management al deşeurilor în judeţul Harghita", în valoare de 35 de milioane de euro, propus spre finanţare în cadrul POS Mediu 2007-2013, axa proritară 2.

Acesta prevede închiderea depozitelor de deşeuri urbane neconforme în opt localităţi ale judeţului (Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Topliţa, Băile Tuşnad, Bălan, Borsec, Cristuru Secuiesc şi Vlăhiţa), realizarea staţiilor de transfer în Miercurea Ciuc şi Corund, centrul de management integrat al deşeurilor urmând să fie în comuna Remetea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO