Companii

Bogdan Militaru, Seat: In cel mai rau caz, vanzarile vor ramane la acelasi nivel ca in 2007

Bogdan Militaru, Seat: In cel mai rau caz, vanzarile vor ramane la acelasi nivel ca in 2007
04.09.2008, 19:40 94

La nivelul lunii iulie, prima luna in care dealerii Porsche Romania, importatorul Seat pe piata locala, au comercializat in paralel ambele generatii ale modelului Ibiza, vanzarile generatiei precedente si-au mentinut nivelul de 110 unitati, in crestere usoara fata de luna anterioara, in timp ce noua Ibiza a inregistrat vanzari de 53 de unitati.
"In ceea ce priveste evolutia vanzarilor modelului Ibiza si pe cele ale noii Ibiza se poate spune ca exista o polarizare in ceea ce priveste cererea. Cine vrea un model de buget se orienteaza catre Ibiza veche sau Cordoba, cine vrea un model nou o alege pe Ibiza noua. Cu cea veche am inregistrat volume constante in luna iunie, iar cu cea noua cererea este in crestere. Nu s-a sesizat o scadere a vanzarilor in favoarea celei noi. Noua Ibiza a fost perceputa de piata ca un model complet nou si nu ca un inlocuitor al celei vechi", a spus Bogdan Militaru, directorul de marca Seat in cadrul Porsche Romania.
Gama noii Ibiza va fi completata cu SportCoupe, versiunea cu trei usi a modelului. Primele modele vor fi livrate pe piata locala la finele lunii octombrie - inceputul lui noiembrie.
"Pentru noua Ibiza ne-am fixat un target de 500 de masini in acest an (in conditiile in care primele modele au fost livrate la inceputul lunii iulie - n.red.), in timp ce pentru generatia precedenta estimam vanzari de 1.200 de unitati", a spus Militaru.
Potrivit declaratiilor oficialilor Porsche Romania, generatia precedenta a modelului Ibiza, care are un pret de baza de 9.818 euro, cu TVA inclusa, se va mai comercializa in paralel cu cea noua, al carei pret porneste de la 12.689 de euro, pentru cel putin inca un an.
In primele sapte luni ale anului vanzarile Seat au inregistrat o scadere de 10%, la un nivel de 2.381 de unitati, cel mai bine vandut model fiind Leon, cu 871 de unitati, in crestere cu 64%, urmat de Ibiza cu 766 de unitati, in conditiile in care in 2007 marca inregistra o crestere de 30% la un volum de aproape 5.000 de masini.
"Vanzarile Seat, alaturi de cele ale celorlalte marci auto prezente pe piata locala au fost afectate de catre anuntul si intrarea in vigoare a noii taxe de mediu. In cazul celui mai defavorabil scenariu, vanzarile Seat din 2008 vor atinge acelasi nivel ca in 2007, dar noi ne-am propus o crestere a volumului in acest an, dar acest lucru depinde de piata, care a inregistrat o evolutie fluctuanta in ultimele luni", a spus Militaru.
Seat a obtinut prin programul de reinnoire a parcului auto un volum de 840 de autoturisme.
"Programul 'Rabla' a decurs conform planului. Vanzarile cele mai ridicate au fost inregistrate de Ibiza Fun, Cordoba, Leon si de noua Ibiza. Aproximativ 70-80% dintre clienti s-au orientat catre modelele 'de buget'. Cu toate ca exista inca multe masini mai vechi de 12 ani in circulatie, nu toti cei care detin un astfel de model au puterea financiara de a-si cumpara un automobil nou", a subliniat Militaru.
Gama modelelor Seat disponibile pe piata locala va fi completata anul viitor de un nou model de clasa medie, care va concura cu Ford Mondeo, Opel Insignia, Renault Laguna si VW Passat si va utiliza platforma tehnica a lui Audi A4.
"Viitorul Seat Exeo va fi lansat in Romania la inceputul lunii martie, cand vor fi livrate si primele modele. Acesta reprezinta un exercitiu bun pentru Seat, care nu a mai avut pana acum un model de clasa medie. Pretul de baza al noului model va fi de sub 20.000 de euro, in conditiile in care acesta dispune de platforma tehnica a noului Audi A4. Noul Seat Exeo va dispune de tractiune fata si va avea pentru moment numai cutii de viteze manuale, in timp ce oficialii companiei iau in calcul si montarea unui sistem de tractiune integrala", a spus directorul de marca al Seat.
In prezent reteaua de dealeri Seat dispune de 20 de concesionari, anul viitor mai fiind programate deschiderea a doua noi centre in Bacau si Pitesti.
"Noua locatie din Pitesti, care va include si o divizie Weltauto (in cadrul careia se comercializeaza masini second-hand - n.red.) va fi finalizata in trimestrul doi al anului viitor si va avea o suprafata totala de 10.000 de metri patrati, investitia totala fiind de aproximativ 1,5-2 milioane de euro. In cadrul dealerului din Bacau acesta dispune deja de un service, la care se va adauga si un showroom in care se vor investi 7-800.000 de euro", a spus Militaru.
Potrivit statisticilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), aproape 30% din autoturismele Seat comercializate in primele sapte luni s-au vandut in Bucuresti, care alaturi de Constanta si Timis detin aproape jumatate din vanzarile marcii la nivel national.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO