Companii

Blue Air şi Wizz Air revin în competiţie pe aeroportul din Cluj

Autor: Mirabela Tiron

22.05.2011, 23:50 1714

Operatorii aerieni low-cost Blue Air şi Wizz Air, cei mai maride pe piaţa locală, reintră în competiţie pe aeroportul dinCluj-Napoca, după ce compania lui Nelu Iordache renunţase lazborurile din Cluj, în timp ce ungurii de la Wizz Air au anunţatrecent că vor transfera cursele de pe acest aeroport laTârgu-Mureş. Miza o reprezintă cei un milion de pasageri care alegsă călătorească cu avionul de pe aeroportul din Cluj.

"Începând cu 1 iulie, Blue Air introduce zboruri directe perutele Cluj-Napoca-Dublin în zilele de vineri şi duminică, şi de peCluj-Roma în zilele de miercuri, vineri şi duminică", a declaratSherif Ussama, director general al Blue Air. Compania aeriană,controlată de omul de afaceri Nelu Iordache, a transportat anultrecut 1,5 milioane de pasageri, trafic în scădere cu 11,7% faţă deanul 2009. Şeful Blue Air nu a dat detalii cu privire la numărul depasageri la care se aşteaptă pe aceste rute noi, având în vedere căîn martie anul trecut compania renunţa la zborurile spre Roma şiParis de pe aeroportul din Cluj, pe motiv că nu suntprofitabile.

Ussama a precizat doar că aceste zboruri au fost introdusepentru comunităţile mari de români care lucrează în străinătate şicare vor să îşi organizeze din timp întâlnirea cu rudele şiprietenii din ţară, dar şi pentru că aceste oraşe sunt destinaţiipopulare pentru petrecerea concediilor.

Cererea mare înregistrată pentru zborurile spre Roma de peaeroportul din Cluj i-a determinat şi pe ungurii de la Wizz Air săextindă opera­ţiunile pe acest aeroport. Ei au crescut frecvenţa deoperare de la trei zboruri la cinci zbo­ruri săptămânale spre Roma,deşi oficialii companiei anun­ţau în urmă cu doar o lună că vormuta această cursă pe aeroportul din Târgu-Mureş.

John Stephenson, vicepre­şe­dintele Wizz Air, susţinea înaprilie că în cazul în care Consiliul Judeţean Cluj, regia care areîn gestiune aeroportul, va majora taxele cu 50%, se ia în calculrenunţarea la cele 18 curse operate pe aeroportul dinCluj-Napoca.

"Din 18 iunie vom mări numărul de zboruri de la trei la cinci pesăptămână pe ruta Cluj-Napoca-Roma. Creştem frecvenţa ca răspuns lacererea înregistrată în zonă", a declarat György Abran, directorulcomercial al Wizz Air. Ungurii transportă un sfert de milion depasageri de pe aeroportul din Cluj. Reprezentanţii companiei nu auprecizat dacă s-a ajuns la o înţelegere cu reprezentanţiiaeroportului din Cluj în ceea ce priveşte nivelul taxelor.

De pe aeroportul clujean mai au zboruri compania de stat Tarom,Lufthansa, Carpatair, Malev, dar şi Air Hungary. Aeroportulinternaţional din Cluj a înregistrat anul trecut peste un milion depasageri, în creştere cu 23% faţă de anul anterior.

Blue Air a înregistrat în 2009, potrivit celor mai recente datedisponibile, o cifră de afaceri de 150 mil. euro, în timp ce WizzAir nu face publice rezultatele financiare de pe piaţa locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO