Companii

Birourile din Capitala s-au umplut

05.03.2003, 00:00 9

Rata de neocupare a spatiilor de birouri de clasa A din Bucuresti a atins la sfarsitul anului trecut un minim de 3,56%, cel mai redus nivel din Europa Centrala si de Est, potrivit unui studiu al companiei imobiliare Colliers International.
Aceasta evolutie de datoreaza, potrivit raportului Colliers, cresterii cererii din partea firmelor care doreau sa-si mute sediul intr-un imobil ce ofera conditii mai bune, atat ca dotari, cat si ca pret, dar si diminuarii ofertei. Astfel, anul trecut au fost livrate pe piata foarte putine cladiri de birouri de clasa A, cele mai reprezentativ fiind Europe House (unde se afla actualul sediu Orange) si Opera Center II.
La sfarsitul anului trecut, stocul total de spatii de clasa A a fost de 155.000 metrti patrati, fiind disponibili pentru inchirere doar aproximativ 6.000 de metri patrati. Imobilele de clasa A sunt spatii nou construite care ofera o suprafata pe etaj de circa 500 de metri patrati, finisaje la standarde occidentale, precum si o locatie atractiva, accesibila si vizibila.
In prezent, chiriile pentru spatiile de clasa A variaza intre 16 si 20 de dolari pe metru patrat pe luna, in timp ce pentru spatiile de clasa B nivelul acestora este cuprins intre 14 si 16 dolari, se mai arata in studiul Colliers.
De asemenea, vilele si alte spatii neconventionale sunt inchiriate cu 8-12 dolari pe metru patrat pe luna.
Reprezentantii Colliers apreciaza ca, in absenta unui nou proiect important, chiriile vor ramane constante in 2003, iar chiriasii vor opta intre relocarea in cladiri existente sau vor astepta noi oferte.
"Cum anii 2004 si 2005 vor aduce numeroase proiecte mari pe piata, unele dintre ele de dimensiuni impresionante si de calitate si design deosebit, se preconizeaza ca marile companii interesate de relocare vor astepta a receptionarea acestora si, in consecinta, nu se vor muta in viitorul apropiat", mai releva studiul.
Cea mai mare tranzactie incheiata in 2002 a fost preinchirierea de catre compania de telefonie mobila Mobifon (care detine brandul Connex) a 8.000 de metri patrati intr-un imobil ce va fi finalizat anul viitor in Piata Charles de Gaulle, dupa o investitie de circa 25-27 de milioane de dolari.
La sfarsitul anului trecut suprafata totala a spatiilor de birouri clasa A si B era de 355.000 metri patrati.
bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO