Companii

BERD ia 5% din Petrom in schimbul unui imprumut

21.07.2004, 00:00 14

Consiliul Directorilor Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a aprobat ieri in unanimitate proiectul privind preluarea unei participatii de pina la 5% din capitalul Petrom, prin transformarea in actiuni a unui imprumut in valoare de 73 de milioane de dolari.
"Este o privatizare importanta atit pentru BERD, cit si pentru Romania, iar banca apreciaza bunele relatii avute cu Petrom pe parcursul ultimilor ani", a declarat agentiei reprezentantul departamentului de comunicare al BERD pentru Europa de Sud-Est, Jazz Singh.
El a precizat ca nivelul pachetului de actiuni va fi determinat ulterior, in cadrul procesului de majorare a capitalului companiei petroliere.
Contractul de privatizare al Petrom va fi semnat, vineri, de reprezentantii autoritatilor romane si ai companiei austriece OMV. Investitorul va cumpara 33,34% din actiuni si va controla pachetul majoritar dupa cresterea capitalului.
BERD va intra in actionariatul firmei petroliere concomitent cu majorarea prin care OMV va detine 51% din titlurile Petrom.
Institutia financiara a acordat Petrom, in august 2002, impreuna cu alte sase banci, un credit in valoare de 150 milioane dolari pentru pregatirea procesului de trecere in proprietate privata si modernizarea rafinariilor companiei. Ulterior, BERD si-a desemnat un reprezentant in consiliul de administratie al Petrom. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO