Companii

Benvenuti resimte inflaţia de mall-uri din Capitală. Vânzările sunt „dezamăgitoare“ în centrele comerciale noi

04.08.2010, 23:44 187

Retailerul orădean de încălţăminte şi marochinărie Benvenuti acalculat un bon de casă mediu mai mic cu 25% (în lei) în primajumătate a acestui an comparativ cu perioada similară din 2008.

"Clienţii cumpără astăzi mai rar, iar valoarea medie a bonuluide casă a scăzut de la an la an. Dacă în prima jumătate a anului2008, bonul de casă mediu ajungea la 132 de lei (circa 36 de euro -n. red.), în aceeaşi perioadă a anului trecut a ajuns la 121 de lei(29 de euro - n. red.), iar astăzi este de 106 lei (25 de euro)", adeclarat pentru ZF Adrian Câzu, directorul de magazine alBenvenuti.

Compania a încasat în primul semestru al acestui an 3,7 mil.euro (15,9 mil. lei), nivel asemănător cu cel înregistrat înaceeaşi perioadă a anului trecut, dar cu 37% mai puţin, calculat îneuro, decât în 2008, când a înregistrat 5,1 mil. euro (18,5 mil.lei). "Tendinţa şi pe 2010 este de scădere, dar am încercat săcompensăm scăderea vânzărilor prin optimizarea bugetului deachiziţii de marfă. Am mărit gama de articole mai ieftine, amrenegociat preţurile cu furnizorii, am optimizat stocurile pefiecare magazin în parte", spune Câzu. În paralel, a continuatpolitica de reducere a costurilor interne, cu salariile, dar şi pecele cu chiriile, proces început în prima parte a lui 2009.

Închiderea magazinelor, decisă de negocierile pentruchirii

Pe o piaţă care îşi va continua trendul de scădere, conducereaBenvenuti se vede nevoită să renegocieze la sânge chiriile pentrucele 34 de spaţii comerciale pe care le operează la nivel local, unavantaj în ceea ce priveşte redeschiderea discuţiilor cu mallurilefiind expirarea unor contracte pentru spaţiile închiriate.Insuccesul acestor negocieri ar putea conduce la închiderea unormagazine neperformante, spun reprezentanţii companiei.

Anul acesta, retailerul a relocat un magazin din centrulcomercial Armonia din Arad în mallul Atrium Center din acelaşioraş. În prezent, compania deţine 34 de unităţi deschise subbrandurile Benvenuti şi Enzo Bertini, după ce la începutul lui 2009a închis un magazin de marochinărie Oxus din Oradea.

"Magazinele din Bucureşti şi oraşele mari au vânzări mai maridecât magazinele din oraşele mai mici, ca Satu Mare, Deva sau AlbaIulia. Cu toate acestea, în Bucureşti se observă o scădere mai marea vânzărilor din cauza faptului că sunt deja prea multe mall-uri şicentre comerciale, iar clienţii se «împart» între acestea", afirmăCâzu, care recunoaşte că şi majorarea TVA este un element caredescurajează în continuare consumul.

Aşteptările retailerilor, adaptate

În topul centrelor comerciale care aduc vânzări sub aşteptări senumără cele nou deschise, potrivit conducerii Benvenuti. "Chiardacă aşteptările retailerilor au fost moderate, rezervate şi«adaptate» la perioada de criză prin care trecem, rezultatele suntdezamăgitoare în centrele comerciale noi", spune Câzu fără a dadetalii referitoare la vânzările obţinute sau la centrelecomerciale care au rezultate slabe.

Începând cu 2009 până în prezent s-au deschis nouă centrecomerciale, printre care Militari Shopping Center, Grand Arena, AFIPalace Cotroceni, Iulius Mall Timişoara, Atrium Arad sau SunPlaza.

Benvenuti mizează în acest an pe o cifră de afaceri de circa 8,3mil. euro (aproximativ 35 mil. lei), valoare apropiată derezultatele obţinute de compania bihoreană în 2009.

Compania a încheiat anul trecut cu vânzări totale de aproximativ8,3 mil. euro, în scădere faţă de anul precedent, când afacerilefirmei au ajuns la 11,7 mil. euro.

Cine este Benvenuti

  • Retailerul de încălţăminte şi marochinărie este deţinut de omulde afaceri Dan Pavel;
  • Compania operează 34 de magazine Benvenuti şi Enzo Bertini lanivel local;
  • Benvenuti ocupă locul patru în topul retailerilor deîncălţăminte, după Leonardo, Otter şi Deichmann, cu afaceri de 8,4mil. euro în 2009;
  • Bonul de casă mediu în magazinele Benvenuti ajunge la 106lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO