Companii

Bega Pam cheltuiete 8 mil. euro ca sa se mute din centru

06.12.2004, 00:00 284

Fabrica de panificatie Bega Pam Timisoara, al carei actionar majoritar este firma italiana Geo-Gis, se va muta in zona de sud-vest a Timisoarei, locul sau actual (in centrul orasului) urmand sa fie luat de unul dintre magazinele Plus Discount Romania, parte a grupului german de retail Tengelmann.
Oficialii Bega Pam spun ca noua capacitate de productie va necesita investitii de circa 8 milioane de euro, acestea urmand sa fie realizate atat din fonduri proprii, cat si din surse financiare atrase.
Terenul necesar, 80.000 de metri patrati, a fost achizitionat in zona de sud-vest a Timisoarei, iar faza de proiectare a fost finalizata. Lucrarile urmeaza sa fie demarate in vara viitoare, iar oficialii firmei estimeaza ca vor fi finalizate in sase luni. Noua platforma industriala BegaPam va avea o suprafata construita de 30.000 de metri patrati, din care spatii direct productive 20.000 de metri patrati.
Pachetul majoritar de actiuni al societatii (72%) este detinut de compania Geo - Gis care, la randul sau are ca actionari majoritari oamenii de afaceri italieni Orlandi Giampetri si Orlandi Stefano. Acestia detin in proprietate si cultiva in sudul judetului Timis peste 5.000 de hectare de pamant. Geo-Gis a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al Bega Pam de pe piata RASDAQ la inceputul anului pentru care a platit peste un milion de euro.
"Grupul nostru este activ in agricultura in partea de vest a tarii. Pe suprafetele agricole pe care le detinem cultivam indeosebi cereale, iar pentru noi a fost un pas firesc sa achizitionam un producator important din industria panificatiei. Prin capacitatea de productie deja existenta si prin notorietatea de care se bucura pe piata, Bega Pam era alegerea potrivita", declara Stefano Orlandi, presedintele grupului.
Finalizarea investitiei va permite atat o crestere a capacitatii de productie, cat si o diversificare a acesteia, iar pentru Timisoara va insemna alte cateva sute de noi locuri de munca.
"Miza este in principal controlul calitatii pe intregul flux de productie si relatia directa cu consumatorul final. Numai asa se poate obtine raportul calitate-pret al produselor pe care il impune o piata din ce in ce mai competitiva pe masura ce integrarea din 2007 se apropie", a spus Saverio Losurdo, director de productie.
Compania timisoreana a fost privatizata in 1998, cand omul de afaceri austriac Johann Wienner a cumparat de la stat 70% din actiunile Bega Pam. Wienner este cel care a dezvoltat impreuna cu Florentin Banu napolitanele Joe vandute grupului elvetian Nestle.
Reprezentantii Bega Pam spun ca tranzactia cu terenul pe care se afla in prezent cladirile Bega Pam a fost realizata in 2002. Incepand din 2003, o parte din spatiile industriale au fost demolate.
Compania timisoreana a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 6,5 milioane de euro, in crestere cu 16% fata de 2002. Primele noua luni ale acestui an au adus o cifra de afaceri de 4,8 milioane de euro. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO