Companii

Baxi are ca obiectiv dublarea cotei pe piata centralelor termice

10.12.2004, 00:00 48

Baxi Romania, filiala locala a producatorului britanic de centrale termice Baxi, isi propune pentru 2005 sa vanda in jur de 30.000 de centrale termice, ceea ce inseamna aproape o dublare a cotei de piata in Romania, de la 9,3%, in prezent, la 17,6%.
Compania Baxi Romania a fost infiintata in februarie 2004, in urma unui "joint-venture" intre firmele Westen Termo Romania si Baxi Overseas Ltd., membra a grupului Baxi.
Baxi Romania asteapta pentru acest an o cifra de afaceri de circa 6 milioane de euro, ceea ce inseamna o cota de piata de 9,3%. Cele doua marci ale companiei vor inregistra, conform estimarilor Baxi, vanzari apropiate - 16.000 de unitati pentru centralele Baxi si 14.000 de aparate pentru Westen. Piata centralelor termice a fost estimata anul trecut intre 160 si 190 milioane euro.
Piata de centrale termice a inregistrat un regeres puternic anul acesta. Potrivit lui Sever Scarlat, directorul executiv al companiei, piata de centrale termice a fost limitata in acest an de politica restrictiva a autoritatilor in domeniul centralelor termice, care a restrins procesul de debransare de la sistemul centralizat de incalzire prin costurile ridicate si birocratia accentuata in domeniu. Totodata, firmele de service au intimpinat reglementari severe, a spus Scarlat.
Baxi estimeaza ca aceste restrictii au avut ca efect in acest an diminuarea cu 40% a pietei centralelor termice. Vanzarile acestui tip de aparate au scazut, astfel, de la 255.000 de unitati anul trecut, la 145.000 de centrale, in 2004. Baxi a fost prima companie care a introdus conceptul de garantie pe viata pentru centrale termice.
Din volumul total de vanzari pe piata interna, Baxi acopera in prezent, potrivit datelor proprii, circa 9,3%, cu un volum de 13.500 de unitati. Cele mai bine vandute centrale Baxi sunt cele marca Westen (7.500 unitati), in timp ce marca Baxi inregistreaza in acest an vanzari de 6.000 de aparate.
Initial, Baxi estima ca va acoperi in acest an 12-15% din piata centralelor termice, cu vanzari de circa 30.000 de aparate. Atingerea unui volum de 30.000 de centrale a fost amanat pentru 2005, an in care gradul de acoperire al pietei va creste, fata de estimarile din iulie 2004, la 17,6%.
Printre cei mai importanti producatori si importatori de centrale se numara grupurile Vaillant Hepworth (cu marcile Vaillant, Protherm si Saunier Duval si Hermann), Immergas, Ferroli, Merloni (cu marca Ariston), Bosh si Kober (cu marca Motan), singurul producator autohton. Majoritatea acestor companii au inregistrat o scadere a vanzarilor anul acesta comparativ cu 2003, din cauza scaderii generale a cererii.
Grupul are sediul central in Marea Britanie si produce centrale termice, boilere electrice si cu gaz, radiatoare si aeroterme, precum si alte sisteme de conditionare a aerului, furnizand caldura, apa calda si aer proaspat pentru locuinte, spatii de lucru si cladiri publice. Actionarii majoritari ai grupului Baxi sunt fondurile de investitii BC Partners si Electra, printre cele mai mari de pe piata romaneasca.
Prezent in majoritatea statelor din Uniunea Europeana, grupul a raportat pentru 2003 o cifra de afaceri de 1,1 miliarde euro.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO