Companii

Bat record după record. Afacerile marilor retaileri, pentru prima dată la un pas de 100 mld. lei în 2022 după o creştere de 18,5%

Bat record după record. Afacerile marilor retaileri,...

Autor: Cristina Roşca

12.06.2023, 00:07 995

Cifra de afaceri cumulată a celor zece jucători din comerţul modern, care adună împreună peste 4.000 de maga­zine, s-a apropiat pentru prima dată anul trecut de pragul de 100 mld. lei după un avans de 18,5% versus 2021.

Vânzările au crescut, în medie, peste inflaţie, iar profiturile au fost mai mari decât în anul anterior, deşi retailerii au spus că au absorbit o parte din scumpiri şi deci şi-au diminuat câştigurile şi marja. Profitul net cumulat a ajuns la un pas de 2,5 mld. lei, însă avansul a fost sub cel al cifrei de afaceri. În ceea ce priveşte clasamentul reţelelor, există două schimbări, Penny a depăşit Auchan şi a ajuns pe locul şapte în top, iar asta după o creştere de 33% a vânzărilor, cea mai accelerată dintre toate reţelele, iar Metro a surclasat Mega Image. Pe poziţiile următoare după ritmul de creştere se află Metro Cash&Carry, Lidl şi Profi, fiecare cu peste 20%. Astfel, se observă orien­tarea românilor către discounteri şi, în general, către companii cu politică agresivă de preţ, cum e şi cazul Profi.

La polul opus se află Cora care este, pentru al doilea an consecutiv, singura reţea care înregistrează o scădere a vânzărilor, de 2,6% în 2022. La începutul acestui an, compania a fost preluată de către Carrefour, dar tranzacţia încă aşteaptă acordul Consiliului Concurenţei.



 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO