Companii

Bank Austria Creditanstalt a strans banii pentru importul Romgaz

29.09.2003, 00:00 10

Bank Austria Creditanstalt AG, banca membra a grupului financiar german HVB, a incheiat, la finele saptamanii trecute, intermedierea unui credit sindicalizat de 60 mil. $ pentru producatorul local de gaze Romgaz Medias. Acesta este primul credit sindicalizat international angajat de Romgaz, cu garantia statului roman si destinat cumpararii cantitatii de un miliard de metri cubi de gaze din Rusia.
Creditul contractat de Romgaz, cel mai mare producator si furnizor de gaze de pe piata romaneasca, este acordat pe o perioada de trei ani, cu perioada de gratie de un an. Rambursarea creditului se va face in 24 de transe egale, precizeaza oficialii bancii.
Reprezentantii Romgaz nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei pentru a afla la ce dobanda a fost contractat imprumutul sindicalizat.
Bank Austria Creditanstalt a fost mandatata la inceputul lunii august sa intermedieze obtinerea creditului sindicalizat, dupa ce Romgaz a avut de ales intre opt oferte.
Romgaz urmeaza sa importe un miliard de metri cubi de gaze naturale din Rusia, din care trei sferturi vor fi destinati inmagazinarii in depozitele subterane, iar restul pentru consum.
Compania, detinuta integral de stat, acopera din productia proprie circa 45,6% din piata interna, cea mai mare piata de gaze naturale din Europa Centrala si de Est, potrivit reprezentantilor bancii.
Rezervele de gaze ale Romaniei vor mai ajunge circa 25 de ani de extractie, potrivit specialistilor.
Romgaz a realizat, anul trecut, o cifra de afaceri de 8.392 mld. lei (aproximativ 250 mil. $) si un profit brut de 1.700 mld. lei (circa 50 mil. $).
Ratingul Romaniei acordat de S&P este BB cu perspectiva de imbunatatire, B1 cu perspectiva de a nu se modifica in cazul Moody’s si BB- cu aceeasi perspectiva de a nu se modifica in cazul Fitch, noteaza reprezentantii bancii.
In Romania, BA-CA este reprezentata prin HVB Bank Romania. Cu active totale de 548 mil. de euro, HVB Bank Romania este a sasea banca din Romania ca marime, potrivit propriilor estimari. Banca dispune de o retea de opt sucursale in principale orase ale tarii.Aceasta avea la finele anului trecut un profit net de 359 mld. lei.
Romania importa anual 3 - 3,5 mld. metri cubi de gaze din Rusia la un consum de circa 17 mld. metri cubi, cu perspective de crestere. Zacamintele actuale de gaze sunt in proces de depletare (epuizare) ceea ce va insemna o ascensiune a importurilor in defavoarea producatorilor interni, Romgaz si SNP Petrom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO