Companii

Bancile, chemate sa ajute sectorul energetic cu 1,3 mld. dolari

23.12.2002, 00:00 15

Sectorul energetic cauta finantari in valoare de circa 1,3 mld. $ pentru urmatorii patru ani de la institutiile financiare internationale, cel mai mare proiect, in valoare de 300 mil. $, fiind orientat catre electrificarea tuturor zonelor locuite din Romania.
Societatile din domeniul energetic aflate in subordinea Ministerul Industriei si Resurselor (MIR) au prezentat o lista de proiecte prioritare principalelor institutii financiare internationale - Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Banca Europeana de Investitii si International Finance Corporation.
Valoarea totala a finantarilor estimate de MIR pentru modernizarea sectorului energetic depaseste 6 mld. $ pentru urmatorii patru ani.
Electrica a propus finantatorilor acordarea unui credit de 200 mil. $, restul banilor urmand sa provina din fonduri proprii. Afacerea electrificarii se va derula  pe o perioada de atru ani, intr-un ritm de 50 mil. $ anual, pentru ca in final cele peste 93.000 de gospodarii inca neelectrificate sa dispuna de curent electric.
Din punct de vedere al valorii totale a proiectelor, cel mai mare beneficiar va fi Termoelectrica, societatea estimand ca va avea nevoie de circa 700 mil. $ pentru dezvoltarea a sapte proiecte. Compania are ca prioritate reabilitarea a doua grupuri de cate 125 MW la CET Bucuresti Vest si CET Bucuresti Sud (170 mil. $) si a unui grup de 210 MW la CET Braila (77 mil. $).
In afara de reabilitari, Termoelectrica vrea sa construiasca unitati noi la centralele din Ludus, Grozavesti si Craiova, toate bazate pe ciclul combinat de productie de energie electrica si termica, cu alimentare pe gaze naturale. Aceste unitati noi ar avea nevoie de o finantare de peste 450 mil. $.
Termoelectrica vrea sa obtina o mare parte din fondurile de care are nevoie de la bancile mentionate, dar intentioneaza in acelasi timp sa lanseze anul viitor o emisiune de obligatiuni fara garantii guvernamentale in valoare de circa 300 mil. $ pentru a acoperi restul finantarii necesare.
Si Hidroelectrica intentioneaza sa acopere o parte din fondurile de care are nevoie pentru modernizarea hidrocentralelor printr-o emisiune de obligatiuni. Operatiunea, cu termen de finalizare in prima parte a anului viitor, urmeaza sa aduca 150 mil. $ in bugetul companiei pentru proiectele sale prioritare.
Acestea se refera la reabilitarea ecluzei din cadrul sistemului de navigatie de la Portile de Fier I (51 mil. $) si la lucrarile de retehnologizare integrala a echipamentelor din hidrocentralele Bicaz si Lotru (120 mil. $).
Insa singurul proiect din cele prezentate de MIR care a primit deja avizul Bancii Mondiale este derulat de Transelectrica - realizarea statiilor de transformare Fundeni si Butinasu. Dintr-o valoare totala de 94 mil. $, banca a fost de acord sa aloce 85 mil. $.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO