Companii

Ballantine's, primul whisky care atinge vanzari de un milion de litri

29.07.2008, 20:00 55

Tudor Furir, directorul general al Pernod Ricard Romania, filiala locala a producatorului francez de bauturi alcoolice Pernod Ricard, estimeaza ca brandul de whisky Ballantine's va depasi anul acesta vanzari de un milion de litri pe plan local.
"In primul semestru, Ballantine's a avut o crestere de 65% a vanzarilor in volum comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent", a declarat Tudor Furir.
Potrivit International Wine and Spirits Report (IWSR), Ballantine's a inregistrat anul trecut vanzari de peste 680.000 de litri pe plan local, in crestere cu 65% fata de rezultatele obtinute in 2006. Avansul luat anul trecut a fost peste cel estimat initial de reprezentantii companiei, de 55 - 60%.
In 2007, potrivit IWSR, piata de whisky a inregistrat un avans de 31%, la 3,8 milioane de litri, ceea ce inseamna o valoare in jurul a 50 - 55 de milioane de euro.
"Dupa eliminarea taxelor vamale, am asteptat ca vodca sa devina cea mai vanduta bautura alcoolica de import, ceea ce nu s-a intamplat. Consumatorul local de vodca premium s-a mutat la whisky, nu la vodca. Probabil a fost o problema aspirationala. Consumau vodca deoarece asta isi permiteau, dar in momentul in care whisky-ul s-a ieftinit, au inceput sa consume whisky", explica reprezentantul Pernod Ricard.
In 2007, potrivit IWSR, piata de vodca de import s-a ridicat la un milion de litri, in crestere cu doar 13% fata de anul precedent, ritm de aproape trei ori mai redus decat cel consemnat pe piata de whisky.
Pernod Ricard Romania, filiala locala a producatorului francez cu acelasi nume, a inregistrat in primul semestru al acestui an o crestere de 57% a afacerilor comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.
"Estimez ca vom creste anul acesta cifra de afaceri la 27 - 30 de milioane de euro", spune Furir. Principalii competitori ai Pernod Ricard pe plan local sunt companiile Cristalex, Sollers, BDG si Heinrig, Ballantine's disputandu-si segmentul de standard scotch whisky cu brandurile J&B, Johnnie Walker Red (Sollers PPD), Teacher's, Grants (Cristalex) si Cutty Sark (BDG Import).
Portofoliul Pernod Ricard Romania include si branduri ca Chivas (whisky), Beffeater (gin) sau Wiborowa (vodca). Dupa ce Pernod Ricard a achizitionat recent la nivel mondial producatorul suedez de bauturi alcoolice Vin & Spirit, filiala locala a grupului francez urmeaza sa preia brandul de vodca Absolut de la importatorul brandurilor Teacher's si Campari, Cristalex.
Importurile de bauturi alcoolice au ajuns in 2007 la aproximativ 6,3 - 6,5 milioane de litri potrivit IWSR. Anul acesta, potrivit estimarilor de crestere ale principalilor jucatori, piata bauturilor alcoolice de import ar putea depasi 8 milioane de litri, atingand vanzari de circa 100 - 110 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO