Companii

Azomures a vandut la fel de mult, dar in pierdere

05.11.2003, 00:00 29

Fara programul de subventionare a micilor investitori si cu gaze naturale mai scumpe de la 1 septembrie, combinatul chimic Azomures din Targu Mures a inregistrat in trimestru al treilea al acestui an o pierdere neta de 46 miliarde de lei (1,4 milioane de dolari). Pierderea este insa putin semnificativa, dupa rezultatele inregistrate de Azomures in prima jumatate a anului. La finalul primelor noua luni ale anului combinatul inregistrat un profit net de 413 miliarde de lei (12,3 milioane de dolari).
Vanzarile combinatului si-au mentinut insa in evolutia din prima jumatate a anului, astfel ca dupa primele noua luni  cifra de afaceri a combinatului se ridica la 4.510 miliarde de lei (135 milioane de dolari), cu 36% mai mult fata de perioada similara a anului trecut.
Spre deosebire de alti producatori de ingrasaminte chimice, reprezentantii Azomures au afirmat ca imbunatatirea semnificativa a rezultatelor financiare din acest an nu s-a datorat numai programului guvernamental de subventionare a micilor agricultori. Combinatul a primit in acest an comenzi importante din Statele Unite pentru un nou tip de ingrasamant pe care a inceput sa il fabrice chiar in acest an.
Una din principalele materii prime ale combinatului sunt gazele naturale, Azomures fiind unul dintre consubatorii eligibil de gaze, adica isi poate selecta furnizorul si poate negocia pretul. Gazele naturale s-au scumpit de la inceputul acestrui an cu aproape 40% in dolari pentru consumatorii neeligibili, dar cresterea pretului a afectat si combinatul. Cea mai importanta scumpire a gazelor s-a produs la inceputul lunii septembrie, cand pretul a crescut cu 22%.
La mijlocul acestui an, reprezentanti ai APAPS au pus problema trecererii sectiei de materiale fotosensibile a Azomures in proprietatea statului. Azomures este in prezent si unul din principalii furnizori de filme radiologice pentru sistemul sanitar romanesc.
Actiunile Azomures sunt cotate la categoria I a Bursei de Valorui Bucuresti, unde publicarea rezultatelor nu a avut un efect vizibil asupra pretului de pe piata. Cei mai multi dintre analisti nu se asteptau, de altfel, la o imbunatatire semnificativa a rezultatelor financiare ale combinatului in a doua jumatate a acestui an. Ultima tranzactie de ieri cu actiuni Azomures s-a realizat la 2.150 lei/actiune, pret identic cu cel de la inceputul saptamanii.
Compania are ca actionar majoritar grupul turc Transworld Fertilisers, care detine 50,42% din actiuni. Actionari importanti sunt, de asemenea, Autoritatea pentru Privatizare, cu 10% si fondul de investitii american Broadhurst cu 20% din actiuni.
Cotatia actiunilor Azomures a crescut sopectaculos la mijlocul acestui an cu aproape 100%, dupa ce compania a anuntat ca intentioneaza sa isi majoreze capitalul social cu 29 milioane de dolari. Majorarea vizeaza indeplinirea obligatiilor investitionale ale actionarului majoritar, dar minoratarii au dreptul de a subscrie actiuni la un pret de 1.000 de lei, fata de 2.400 lei/actiune, cotatia de la Bursa in momentul anuntului.  La actualul pret de la Bursa, valoarea de piata a companei este de 23 milioane de dolari, fara a lua in calcul actiunile ce urmeaza sa fie subscrise in cadrul majorarii.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO