Companii

Avem 20 de ani de capitalism: Cine sunt cei mai mari capitalisti ai Romaniei? ZF marcheaza doua decenii de capitalism printr-o serie de articole depre cei mai puternici capitalisti romani

15.03.2009, 15:59 347

Romania implineste in acest an 20 de ani de libertate si capitalism. ZF incepe astazi o serie de articole care vor prezenta cine sunt capitalistii Romaniei azi, la 20 de ani de la Revolutie: cum au facut primul milion de euro, cum isi conduc companiile si care sunt oamenii lor de incredere.

Vom cauta sa intram in "bucataria" business-urilor autohtone, sa vedem cum sunt organizate, cum sunt conduse, cat de mult s-au schimbat in timp, cu ce difera de o multinationala. In editia de astazi este prezentata povestea lui Dan Sucu, care are prin grupul Mobexpert 3.500 de angajati si afaceri de 200 de milioane de euro. Sucu, care si-a inceput afacerea cu mobila in 1991, este emblematic pentru evolutia economiei romanesti din 1989 si pana acum.
"In acea perioada eram foarte 'inginer' ca structura si ma interesa mult ideea de a produce ceva. Credeam ca a produce este o baza incomparabil mai puternica decat a face doar comert. Visul meu era sa produc. (..) Treptat, dupa mai multe discutii cu partenerii externi am inteles cat de importanta este piata ta si ca este o lipsa de normalitate sa te gandesti sa fii puternic pe o piata la 3.000 de km si sa lasi piata ta altcuiva. Mi-am dat seama atunci ca productia este inutila, inexistenta si ca nu valoreaza nimic fara o piata pe care sa o vinzi. Valoarea unei companii o da piata si nu produsele", a explicat Sucu pentru Ziarul Financiar.
Aceasta idee, a pietei mai importante decat produsul, a blocat mintile multora dintre oficialii romani dupa 1989 si mai face si acum victime.
Capitalismul se invata, arata povestea acestor oameni care au facut intai sa mearga afaceri cu mii de salariati si sute de milioane de euro venituri si abia apoi au aflat ce inseamna EBIDTA.
Capitalistii romani au invatat businessul "on the job", din carti, din ziare, de la partenerii de afaceri sau de la competitori.
Nu numai diplomatii sau ministrii Romaniei fac politica de stat, ci si oamenii de afaceri, patronii, detinatorii capitalului privat.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO