Companii

AVAS: RAFO este departe de faliment

25.07.2006, 19:36 17

Rafinaria RAFO Onesti poate functiona fara probleme si nu s-a pus pana acum problema falimentului, a spus ieri Razvan Orasanu, presedintele Agentiei Nationale pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). "Abia in decembrie unul dintre creditori ar putea, ipotetic, solicita falimentul companiei. In fapt, RAFO este foarte departe de faliment, mai mult, datorita preturilor la petrol, obtine un profit foarte bun", a spus el. Orasanu nu a precizat la ce fel de profit se refera.
Rafo a inregistrat in 2005 o pierdere de 103,4 milioane de euro, aferenta unei cifre de afaceri de 512,8 milioane de euro. Cifra de afaceri de anul trecut a scazut cu 20 de procente fata de 2004.
Compania este in acest moment in mijlocul unei dispute privind dreptul de proprietate. Astfel, firma Balkan Petroleum inregistrata in Marea Britanie si controlata, conform informatiilor de pe piata, de fratii Iancu, ar fi vandut actiunile catre Calder-A, o firma inregistrata in Olanda. AVAS nu recunoaste acum dreptul de proprietate al Calder-A si afirma ca Balkan nu putea vinde fara acordul sau.
Despre Calder-A se stiu foarte putine lucruri. Conform declaratiilor reprezentantilor companiei pe piata romaneasca, actionarul sau este un fond de investitii olandez, Vienna Capital Parteners Finance BV, care este la randul sau detinut printr-o firma austriaca de o serie de fundatii non-profit austriece. AVAS afirma ca aceste date erau valabile la 15 iunie 2006 si ca noii actionari ai Calder-A sunt necunoscuti.
In discutie s-a amestecat zilele trecute consilierul prezidential Theodor Stolojan, care, aflat intr-o vizita la rafinaria din Onesti, a avertizat Guvernul ca falimentul RAFO va genera mari probleme economice si sociale. Presedintele AVAS considera ca declaratia lui Stolojan poate fi considerata o forma de presiune pe langa cele facute deja de sindicat si de Marius Anton, administratorul Rafo Onesti. "Ma deranjeaza mai ales faptul ca Anton a spus ca ma da in judecata. Eu nu am sute de milioane sa ma apar intr-un proces penal", spune Orasanu.
AVAS afirma ca in cazul in care Balkan Petroleum a vandut actiunile va trebui sa plateasca penalitati in valoare de 11,5 mil. dolari, suma prevazuta in contractul de privatizare.
Datoria RAFO fata de stat se ridica la peste 1 miliard de lei (300 de milioane de euro), cu tot cu dobanda aferenta datoriei initiale de 600 de milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO