Companii

Ce au făcut fondurile de investiţii în România în 2023? Investitorii financiari au parafat 12 achiziţii şi cinci exit-uri. ZF va lansa în următoarele săptămâni cea de-a XVII-a ediţie a anuarului Top tranzacţii, care va aduce în prim-plan toate acordurile semnate de la începutul lui 2023 până în prezent în România.

Ce au făcut fondurile de investiţii în România în...

Autor: Cristina Roşca

15.03.2024, 00:07 1301

Jumătate dintre fondurile de private equity prezente local, mai exact 13 fonduri de investiţii, au făcut tranzacţii în România în 2023, fie că e vorba de achiziţii, fie de exit-uri. Mai exact, investitorii financiari activi pe piaţa autohtonă au parafat anul trecut 12 achiziţii şi cinci exit-uri, iar asta într-un 2023 în care fondurile au fost mai prudente decât în mod normal din cauza banilor mai scumpi şi mai puţini.

Unii investitori s-au găsit de ambele părţi ale mesei în 2023, fiind o dată cumpărători, iar altă dată vânzători. Unii au cumpărat de la antreprenori locali, alţii de la alte fonduri de investiţii. Când vine vorba de vânzări şi exit-uri, atât investitorii strategici, cât şi cei financiari au fost la „primire“. Au dominat însă primii. În 2023, în România, în aproape 90% dintre tranzacţii, cumpărătorii au fost investitori strategici, în timp ce 10% este cota de piaţă a fondurilor de investiţii.

„În regiunea Europei Centrale şi de Est, raportul e de 80%-20%. Asta înseamnă că sumele pe care fondurile le cheltuie în România se pot dubla, dar nu vom vorbi de un raport de 50-50%“, spunea recent Tudor Mafteianu, managing director în cadrul Blu Capital Partners, o companie-butic de consultanţă în investiţii care face atât M&A, cât şi debt, equity şi valuation advisory.

Doar că, momentan, situaţia e dificilă când vine vorba de accesul la capital. Fondurile – fie ele de private equity, fie de venture capital – se bazează pe banii atraşi de la investitori, atât instituţionali, cât şi privaţi, pentru a paria mai departe pe companii din varii colţuri de lume. În contextul în care banii sunt tot mai scumpi, băncile devin mai atente la ce şi cât finanţează, iar investitorii sunt, în mod evident, tot mai prudenţi în abordare. Astfel, şi fondurile îşi schimbă abordarea. Totuşi, există o veste bună pentru piaţa de M&A locală. Guvernul a alocat 400 mil. euro din PNRR fondurilor de investiţii care ar urma să pompeze această sumă în companiile româneşti. Mai mult, aceşti bani ar urma să fie dublaţi de bani de la alţi investitori, astfel suma ar putea urca spre 800 mil. euro, conform estimărilor din piaţă.

„Cei mai buni ani sunt de fapt cei care vor veni. Fondurile de private equity sunt un catalist pentru creştere, pentru inovaţie şi pentru eficienţă operaţionalăì, spunea recent într-o conferinţă Răzvan Chiriţă, partener în cadrul fondului Value4Capital, care anul trecut a cumpărat magazinele de aparate auditive Clarfon, un business de 42 mil. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO