Companii

Aţi cumpărat vacanţe de la cele 13 agenţii de turism amendate de Consiliul Concurenţei pentru „aranjarea” preţurilor? Atunci puteţi fi despăgubiţi. Avocat: „OUG 39/2017 permite chiar procese colective pentru primirea de despăgubiri”

Aţi cumpărat vacanţe de la cele 13 agenţii de turism...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

04.03.2020, 11:30 3974

♦ În ianuarie 2019, Consiliul Concurenţei a amendat 13 agenţii de turism şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) cu amenzi totale de 11,4 mil. lei (circa 2,45 mil. euro) pentru practici neconcurenţiale ♦ Un an mai târziu nu există informaţii legate de clienţi ai agenţiilor care să fi cerut despăgubiri pentru un preţ supraestimat al vacanţei.

Clienţii celor 13 agenţii de turism amen­date anul trecut de Consiliului Concu­renţei pentru că în perioada iunie 2013-septembrie 2016 s-au înţeles să nu scadă preţurile pachetelor turis­tice sub un anumit nivel ar putea cere des­păgubiri pentru faptul că în realitate preţul plătit pentru serviciul turistic ales ar fi fost mult mai mic.

„Clienţii pot cere despăgubiri. Există Ordonanţa de Urgenţă 39/2017 care permite chiar procese colective pentru primirea de despăgubiri în cazul unui prejudiciu cauzat de încălcarea le­gis­laţiei în materie de concurenţă“, ex­pli­că avocatul Gheorghe Piperea. Clienţii care au cumpărat pachete turis­tice în perioada în care Consiliul Con­curenţei a stabilit că agenţiile s-au înţe­les asupra preţurilor puteau cere despă­gubiri, însă avocaţii spun că era greu de stabilit valoarea prejudiciului.

„Până acum nu am avut cereri pen­tru un proces legat de această amendă dată de Consiliul Concurenţei şi nici nu au fost cazuri în care clienţii au deschis pro­cese. Ar fi existat posibilitatea ca aceşti clienţi să ceară despăgubiri, însă nu există informare în acest sens, oa­menii nu ştiau de această posibilitate. În plus, ar fi fost foarte greu de aflat preju­diciul în acest caz, ce sumă ar fi fost cea corec­tă pentru serviciul prestat. Şi chel­tuielile de judecată ar fi fost cu sigu­ran­ţă mai mari decât banii pierduţi de clienţi în urma stabilirii preţurilor de către agenţii“, explică avocatul Adrian Cuculis. 

Consiliul Concu­-ren­ţei a anunţat la în­ceputul anului tre­cut că amen­dează 13 agenţii de turism şi Aso­ciaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) cu amenzi totale de 11,4 mil. lei (circa 2,45 mil. euro) pentru practici neconcurenţiale.

Cele 13 agenţii sunt Touring Europa­bus România, parte a grupului Eurolines, Prestige Tours, Paralela 45 Turism, Eximtur, Happy Tour, Aerotravel, Cocktail Holidays (Prompt Service Travel), Nova Travel, Fibula Air Travel, Tez Tour, Rezeda World Travel, Air Fla, Corali Holidays. Unele agenţii de turism (inclusiv Aerotravel, Eximtur, Paralela 45, Cocktail Holidays, Touring Europabus Roma­nia) şi ANAT au recunoscut partici­parea la această practică necon­cu­renţială şi au primit reducerea amen­zilor. Însă, o parte dintre proprietarii agenţiilor de turism au criticat decizia Consiliului Concurenţei.

Instituţia a constatat că în perioada iunie 2013-septembrie 2016 cele 13 agen­ţii de turism şi-au coordonat poli­ticile comerciale, inclusiv prin­tr-un schimb de infor­maţii sensibile din punct de vedere concuren­ţial, cu scopul de a nu permite scăderea pre­ţu­rilor pachetelor turis­tice comercia­lizate.

Astfel, agenţiile nu au redus sub un anumit nivel preţul de vânzare către clienţi pen­tru produsele comerciali­za­te. Printre aceste produse se nu­mără biletele de avion în zboruri de tip charter.

De asemenea, Consiliul Concuren­ţei a subliniat că cele 13 firme au limitat sau au eliminat campaniile promoţio­na­le ale companiilor concurente care ofereau reduceri sau gratuităţi clienţilor şi şi-au împărţit numărul de locuri în avioanele contractate pentru zborurile de tip charter pentru a limita astfel în mod artificial oferta în vederea creşterii preţului de vânzare.

În România, businessul total al agen­ţiilor de turism se ridică la aproape 4 miliarde de lei anual, conform ultimelor date.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO