Companii

Athenee Palace Hilton va trece in 2003 pragul celor 20 mil. dolari

19.02.2003, 00:00 50

Hotelul Athenee Palace Hilton din Bucuresti a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de aproape 20 de milioane de dolari, iar estimarile din acest an vizeaza o crestere cu 5-10%, a declarat Ziarului Financiar, Bert Fol, director general al hotelului. "Incasarile vor creste daca nu se intampla nimic in Orientul Mijlociu, insa daca razboiul va izbucni, efectele acestuia asupra afacerilor hotelului nu pot fi preconizate", a adaugat el.
Hotelul, care este clasificat la cinci stele, a avut anul trecut un grad mediu de ocupare de circa 70%, iar cresterea incasarilor ar putea veni atat din atragerea de noi clienti, cat si din oferta de noi servicii. "Am inregistrat deja, in luna februarie, o crestere cu trei procente a numarului de rezervari fata de aceeasi perioada a anului precedent", a spus Fol.
Bert Fol a fost numit in urma cu aproape doua saptamani director general al Hiltonului din Bucuresti, fostul manager, Paul Hutton, fiind numit la conducerea hotelului Hilton Resort din Kuweit. Planurile lui Fol includ "pastrarea partilor bune ale afacerii si inovatii pentru dezvoltarea acesteia". "Vom lansa noi servicii si facilitati, planificam evenimente noi", a declarat directorul Hilton, fara a oferi mai multe detalii.
In cinci ani de activitate, Athenee Palace Hilton a incasat peste 80 de milioane de dolari, potrivit oficialilor hotelului. In aceasta perioada, la Hilton au fost inregistrati circa 330.000 de turisti.
Hotelul are 272 de camere de lux si apartamente, dispuse pe sapte niveluri, doua restaurante, un bar si restaurantul-terasa La Strada, la care se adauga 11 sali de conferinta, un club de sanatate si un cazino.
Principalii concurenti ai Athenee Palace Hilton sunt celelalte hoteluri de cinci stele din Bucuresti, respectiv Bucharest Marriott Grand Hotel, Crowne Plaza si Intercontinental.
Lantul Hilton negociaza in prezent posibilitatea deschiderii altor hoteluri in tara, spun reprezentantii companiei. Inca de acum doi ani s-a anuntat ca viitorul hotel Hilton din Romania va fi deschis la Timisoara, insa oficialii companiei afirma ca nu este nimic finalizat. Pe de alta parte, Fol a declarat ca ar putea cauta oportunitati si in alte orase.
Fostul hotel Athenee Palace, construit in 1914, a fost unul dintre cele mai cunoscute hoteluri bucurestene, mai ales in perioada interbelica. Dupa un amplu proces de renovare, inceput in 1993, care a necesitat investitii de circa 42 milioane de dolari, noul Athenee Palace Hilton a fost deschis in octombrie 1997.
Scrisoarea de intentie intre proprietarii hotelului si reprezentantii lantului Hilton a fost incheiata in 1994, un an mai tarziu fiind semnat contractul de management. Finantarea procesului de modernizare a fost asigurata din credite de la BRD si BERD, lantul hotelier Hilton necontribuind la investitie.
Athenee Palace Hilton este proprietatea companiei Athenee Phenix Group.
Aceasta societate are printre actionari statul (Ministerul Turismului, prin Athenee Palace SA) cu 38%, omul de afaceri Mihai Carciog (actionar al trustului de presa Expres) cu 13% si trei companii franceze cu restul de 49% (Compagnie Immobiliere Phenix, Feal International and Etudes Generales Constructions Internationales). Carciog este presedintele Consiliului de Administratie al societatii.
Lantul international Hilton numara aproape 500 de hoteluri in toata lumea, cu circa 150.000 de camere. Potrivit unor informatii aparute recent in presa internationala, Hilton ar fi reluat negocierile de fuziune cu lantul Six Continents (proprietar al marcilor Intercontinental, Crowne Plaza sau Holiday Inn), intrerupte acum noua luni. Totusi, cele doua companii au negat faptul ca ar purta negocieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO