Companii

Atacul Concurentei asupra marilor retaileri: Metro, Rewe, Mega Image si Interex risca amenzi de pana la 400 de milioane de euro. Cum comentati?

Atacul Concurentei asupra marilor retaileri: Metro, Rewe, Mega Image si Interex risca amenzi de pana la 400 de milioane de euro

Vanzarile celor patru retaileri anchetati de Concurenta reprezinta 40% din comertul modern

10.09.2009, 18:27 227

Retailerii Metro, Rewe, Mega Image si Interex, cu afacericumulate de 4 miliarde de euro, risca amenzi totale de pana la 400de milioane de euro dupa ce Consiliul Concurentei a demarat oinvestigatie asupra unor posibile intelegeri anticoncurentialeintre retaileri si furnizorii lor cu privire la stabilireapreturilor de vanzare sau revanzare.

Cele patru grupuri realizeaza aproximativ 40% din vanzarile dincomertul modern alimentar romanesc, potrivit ConsiliuluiConcurentei. De altfel, grupurile germane Metro (Metro Cash &Carry) si Rewe (Selgros si Billa) sunt primii doi jucatori dincomertul modern romanesc cu afaceri de 2,2 mld. euro, respectiv 1,5mld. euro in 2008.

"Concurenta prin pret este cel mai important element demanifestare a unei economii de piata libere. Orice forma derestrangere sau impiedicare a concurentei prin pret reprezinta oabatere de la principiul libertatii de manifestare a agentiloreconomici pe piata si produce o grava afectare a intereselorconsumatorilor finali. In situatia in care aceste practici vor ficonfirmate, Consiliul Concurentei va sanctiona corespunzatorcompaniile vinovate, iar respectivele comportamente vor fiinterzise pe piata", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedinteleConsiliului Concurentei.

Ce risca

In cadrul acestor investigatii, inspectorii Consiliului potintra direct in companii, avand acces la toate documenteleacestora, iar amenzile pot ajunge la 10% din cifra de afaceri. Inpractica insa, cea mai mare pondere a amenzii date de CC in cifrade afaceri a companiei sanctionate a fost de 7%. In plus,companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrulprogramului de clementa, pot obtine imunitate la amenda saureduceri substantiale ale amenzilor.

Luand insa in calcul penalizarea maxima de 10% din vanzari,amenda ar putea ajunge la 400 mil. euro, raportat la un rulajcumulat de 4 mld. euro.

"Grupul Metro a fost si este intotdeauna deschis oricareisolicitari venite din partea autoritatilor din Romania, dreptpentru care vom pune la dispozitia Consiliului Concurentei toatedocumentele ce urmeaza a fi solicitate. In momentul in care aceastainvestigatie se va concluziona vom fi in masura sa oferiminformatii suplimentare", a declarat Delia Nica, director decorporate affairs din Romania al Metro Group. Ea a adaugat ca toatecompaniile din cadrul Metro Group Romania au fost instiintate ieri,printr-o scrisoare oficiala, despre investigatiile declansate decatre Consiliul Concurentei.

Si secretarul general al asociatiei Marilor Retele Comercialedin Romania, Adrian Manolache, a refuzat sa faca declaratii cuprivire la decizia Consiliului Concurentei de a demara aceastaancheta. "Vom comenta in urma concluziilor anchetei", a declaratel. Reprezentantii retailerilor Rewe, Mega Image si Interex nu auraspuns solicitarilor Ziarului Financiar pana la inchidereaeditiei.

Sorin Minea, presedintele Romalimenta, federatie ai carei membrisunt asociatiile patronale din industria alimentara, sustine caproducatorii nu au fost informati de Consiliul Concurentei asupraobiectului exact al acestei anchete. "Daca este vorba desprereclamatia pe care am facut-o in urma cu un an prin care raportamca retailerii ne impun cel mai mic pret, atunci ConsiliulConcurentei se va trezi cu un proces, deoarece noi am reclamat unabuz si nu putem fi pedepsiti pentru asta", declara el. Minea aadaugat ca in ultimul an Consiliul Concurentei a cerut de la maimulti producatori contracte si copii dupa contractele incheiate curetailerii.

A doua ancheta

Aceasta este a doua oara cand Consiliul Concurenteiinvestigheaza parteneriatele marilor retele de magazine cufurnizorii locali. Anul trecut, autoritatea a sanctionat retaileriiBilla, Pic si Spar cu amenzi cumulate de 3,2 mil. lei (circa850.000 de euro), pentru ca au ascuns existenta unei clauzecontractuale care ii obliga pe furnizori sa ofere comerciantuluicel mai mic pret de pe piata.

Cele mai mari amenzi

27 mil.euro - producatorii de ciment au fost acuzati ca auconstituit un cartel pentru stabilirea ilegala a preturilor

22 mil.euro - amenda pe piata insulinei pentru companiileMediplus, Relad, Eli Lilly si A&A Medical. Amenda a fostcontestata de Mediplus.

Impotriva gigantilor

  • Ancheta la compania Arcelor Mittal Galati, companie cu afaceride aproape 2 mld. euro, pentru o presupusa concentrare economica sipozitie dominanta exercitata de producatorul siderurgic asupracompaniei Comvex, la care detine 36% din titluri.
  • Investigatie la producatorul de ciment Lafarge Ciment, cuafaceri de 370 mil. euro privind un posibil abuz de pozitiedominanta. Compania ar putea primi o amenda de 37 mil. euro dacaeste gasita vinovata de acest abuz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO