Companii

Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România a devenit membră a confederaţiei patronale Concordia, industria mobilei devenind cel de-al 16-lea sector al economiei reprezentat în asociaţie

Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România a...

Autor: Roxana Rosu

14.11.2022, 13:43 142

Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR) a devenit membră a confederaţiei patronale Concordia, industria mobilei devenind cel de-al 16-lea sector al economiei reprezentat în asociaţie.

„Industria mobilei este un contributor important la PIB-ul României, cu un aport la echilibrarea balanţei comerciale, în medie, de 1,5 miliarde de euro/an. Dar, din cauza lipsei de materie primă, a creşterii artificiale a preţului lemnului şi a exploziei preţurilor la energie, devine necompetitivă. Se închid companii, se restructurează secţii de producţie, oamenii îşi pierd locurile de muncă, iar statul nu încasează bani din taxele lor”, spune Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România - APMR.

Confederaţia Patronală Concordia reprezintă 364.000 de angajaţi în aproape 2.300 de firme mari şi mici, cu capital autohton şi străin, cu o contribuţie de peste 28% în PIB-ul României. Concordia este singura organizaţie din România membră în BusinessEurope, Organizaţia Internaţională a Angajatorilor (IOE) şi Business at OECD (BIAC).

„Mă bucur că industria mobilei ni se alătură. Este un sector important pentru economia României care este competitiv la nivel internaţional şi care poate fi şi mai competitiv. E bine că ne consolidăm pentru că avem foarte multe lucruri de discutat împreună şi cu autorităţile: de la criza energiei la competitivitatea economiei şi cum creştem valoarea adăugată, de la politica fiscală la toate politicile europene pe care le dezbatem ca membrii BusinessEurope. Este şi un sector pe care-l cunosc foarte bine şi unde unele dintre companiile mele au activitate. Fiecare sector care ni se alătură înseamnă că noi putem sintetiza puncte de vedere şi opinii cât mai reprezentative pentru economia românească. Aşteptăm şi alte sectoare importante ale economiei să facă acest pas şi dacă nu au deja organizaţii patronale să le creeze şi să ni se alăture”, a spus Dan Şucu, preşedintele Concordia.

Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România are 388 de companii membre, reprezentând 60% din producţia românească de mobilă şi peste 65% din exporturile de mobilier.

„Este nevoie de unitate, de o voce puternică, iar Concordia ne poate sprijini să depăşim acest moment de cotitură, în care peste criza lemnului se suprapun criza din energie şi lipsa forţei de muncă. Avem o valoare adăugată brută în producţie de 55%, dar putem mult mai mult, însă numai printr-un dialog susţinut cu statul pentru implementarea unor politici care să pună industria românească pe primul loc”, a mai declarat preşedintele APMR.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO