Companii

Asociaţia Administratorilor Independenţi: Exceptarea companiilor de stat de la aplicarea principiilor de guvernanţă corporativă va afecta negativ performanţa acestora

Asociaţia Administratorilor Independenţi: Exceptarea...

Autor: Cristina Bellu

22.12.2017, 13:55 99

Amendamentele la OUG 109 prin care 94 de întreprinderi de stat din 148 care ar trebui să aplice principii de guvernanţă corporativă sunt exceptate de la aplicare, va avea consecinţe grave nu numai asupra performanţei acestora, dar şi asupra întregii economii, consideră Asociaţia Administratorilor Independenţi.

“Principiile de guvernanţă corporativa asigura cresterea valorii companiilor pe termen lung. Statul este cel mai mare actionar din economie si modul in care administreaza activele, care de fapt sunt ale cetatenilor Romaniei, afecteaza întreaga economie, prin efectul de multiplicare si prin puterea exemplului pe care il da.”, spun reprezentaníi asociaţiei.
 
Pana la adoptarea OUG 109/2011, intreprinderile de stat (IS) inregistrau pierderi semnificative si produceau majoritatea arieratelor in economie. In urma implementarii acesteia, care a însemnat selectia unor manageri profesionisti, cresterea transparentei activitatii, stabilirea unor indicatori de performanta, coduri de etica, performanta acestor instituţii s-a îmbunatatit.
 
“Faptul ca aplicarea principiilor de guvernanta conduce la cresterea performantei companiilor este recunoscut la nivel International si promovat de institutii precum CE, OECD, IFC, Banca Mondiala, EBRD, dar si dovedit de experienta unor tari precum Singapore. Exceptarea companiilor de stat de la aplicarea principiilor de guvernanta corporativa este o greseala care trebuie corectata de urgenta!”, consideră Asociaţia Administratorilor Independenţi.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO