Companii

Asiguratorii americani castiga in lupta cu fumatul

06.06.2001, 00:00 23



Un alt proces impotriva producatorilor de tutun americani a fost castigat in Statele Unite, de aceasta data de o terta persoana, informeaza BBC. Cea mai mare companie de asigurari de sanatate din SUA, Empire Blue Cross Blue Shield, va primi 17,8 milioane de dolari de la firmele ce activeaza in industria tutunului.

Juratii unui tribunal american au considerat ca producatorii de tutun sunt vinovati de neinformarea consumatorilor in legatura cu riscurile asociate fumatului. Asiguratorul american a cerut despagubiri pentru costurile provocate de bolile suferite de asiguratii companiei.

Cele cinci firme care trebuie sa plateasca cele 17,8 milioane de dolari sunt: Philip Morris (care va contribui cu 6,8 milioane $), RJ Reynolds (6,6 mil.$), Brown & Williamson (2,8 mil.$), Lorillar (1,5 mil.$) si Liggett (88.000 $).

"Suntem foarte multumiti ca suntem prima persoana terta care va fi despagubita", a declarat Vincent Fitz-Patrick de la Empire, care este convins ca astfel de procese vor mai aparea in SUA. "Intr-un fel, acesta este doar primul pas", a adaugat oficialul companiei de asigurari.

Reprezentantii industriei tutunului nu sunt insa de acord cu afirmatiile lui Fitz-Patrick. "Nu cred ca acest rezultat va fi incurajator pentru inmultirea plangerilor din partea celor neimplicati direct", a spus avocatul Philip Morris, Peter Bleakley. De altfel, multe din companiile producatoare de tutun vor face apel impotriva deciziei tribunalului.

Aceasta despagubire reprezinta doar o mica parte din platile datorate de consortiile americane care activeaza in industria tutunului, dupa aproape patru decenii de controverse juridice pe tema nocivitatii tutunului. La sfarsitul anilor '90, producatorii au fost de acord sa plateasca 248 de miliarde de dolari in 25 de ani, pentru a incheia procesele intentate de stat.

Luna trecuta, trei producatori de tigari, care au de platit despagubiri record de 145 de miliarde de dolari numai fumatorilor bolnavi din Florida, au fost de acord sa le plateasca acestora 710 milioane de dolari, indiferent de evolutia ulterioara a recursului, aflat inca pe rol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO